Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzleti szférán belül decemberben az ipari és az építőipari bizalmi index is történelmi csúcsot döntött, a kereskedelmi pedig csak egyszer volt ennél kissé kedvezőbb. Csak a szolgáltató cégek várakozása romlott valamelyest novemberhez képest, igaz akkor historikus maximumán volt.

Az ipari bizalmi index decemberben minimálisan, de meghaladta eddigi, szeptemberi csúcspontját. Kedvezőbb lett az elmúlt időszaki termelés, a rendelésállomány - de az exporté nem -, és a termelési várakozások megítélése.

Az építőiparban kirobbanó az optimizmus, az ágazat bizalmi indexe hónapok óta újabb és újabb történelmi rekordot dönt, decemberben pedig ezen belül is nagyot ugrott. Novemberhez képest a magas- és a mélyépítő cégek várakozásai is kedvezőbbé váltak. Az előző háromhavi termeléssel és a rendelésállománnyal kapcsolatos elégedettség decemberben egyaránt jelentősen emelkedett.

A kereskedelmi bizalmi index az elmúlt közel négy évet jellemző viszonylag keskeny sáv tetején áll, csak 2014 januárjában volt ennél magasabban. Az eladási pozíció és a készletszint megítélése javult, a rendeléseké kissé romlott.

A szolgáltatói bizalmi index decemberben kissé csökkent az előző hónaphoz képest. Az általános üzletmenet és a várható forgalom megítélése romlott.

A foglalkoztatási és áremelési szándék minden ágazatban erősödött. Tovább csökkent a lakosság munkanélküliségtől való félelme. Az építőipari cégek csaknem fele, a kereskedelmiek 40 százaléka készült áremelésre, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozása mérséklődött.

A magyar gazdaság perspektívájáról az építőipari és főleg a kereskedelmi cégek valamint a lakosság a novemberinél optimistábban, az ipari és szolgáltató cégek viszont pesszimistábban nyilatkoztak.

A GKI fogyasztói bizalmi index decemberben a novemberi enyhe romlást követően kivételesen markánsan emelkedett. A lakosság saját pénzügyi helyzetének következő egy évét, valamint megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint novemberben. Az emberek saját pénzügyi helyzetükről, várható megtakarítási képességükről, valamint a magyar gazdaság jövőbeli helyzetének megítéléséről alkotott véleménye csak 2006 első felének valamelyik hónapjában volt a mostaninál kedvezőbb, a munkanélküliségtől való félelem pedig még sohasem.

Címlapkép forrása: Pixabay