Amióta a Fidesz-kormány irányítja az országot, alapjaiban változtak meg a készpénzforgalmi adatok. Az elmúlt hét év alatt több mint megkétszereződött a készpénzmennyiség, és szinte minden hónap újabb rekordot hozott - hívja fel a figyelmet a portál. Az Eurostat által vizsgált 22 európai országon belül toronymagasan hazánk vezet a forgalomban lévő pénzeszközökön belüli készpénz arányát nézve. Miközben nálunk ez a 30 százalékot közelíti, egyetlen más országban még a környező országokban sem éri el a 20 százalékot. A fejlett országokban pedig mindenütt 10 százalék alatt van

A májusi előzetes adatok (ez a legfrissebb szám) szerint a Magyarországon forgalomban levő készpénz mennyisége az előző hónaphoz képest ismét nőtt. A teljes összeg már megközelítette a 4730 milliárd forintot - írják az MNB honlapján nemrégiben megjelent elemzés szerint.

A készpénzfelvételi szokásokat a díjmentes készpénz változtatta meg (aki nyilatkozatot tesz bankjánál, havonta legfeljebb két részletben 150 ezer forintot vehet fel) - az okokban persze közrejátszott a tranzakciós illeték "áldásos" hatása, illetve a bankadó is. Miközben a tranzakciók száma csökkent, a bankkártyával felvett készpénz értéke évről-évre nő. Az intézkedés így elsősorban a nagyobb címletek iránti keresletre lehet növelő hatással.

A sok készpénz nemzetgazdasági szinten nagyon drága, a kormányok emellett azért sem szeretik a sok bankót, mert az az árnyékgazdaság kiszélesedését jelzi. Nálunk ezen a téren is más világ van.

A készpénzzel kapcsolatos legutóbbi változásokról itt írtunk.