Azokban a kerületekben, ahol az ellenzéki összefogás polgármesterjelöltje nyert, a baloldal a kerületi képviselő-testületben is többséget szerzett, sőt, a XXII. kerületben a fideszes Karsay Ferencnek és a XX. kerületben civil színekben, de fideszes támogatottsággal újraválasztott Szabados Ákosnak is baloldali többségű testületet kell majd vezetnie - összegzi az eredményeket az Index.

Több kerületi polgármester bukása is meglepetésszámba ment, senki se mert volna például az óbudai és az újpesti polgármesterek távozására fogadni.

Óriásit zuhant a Fidesz támogatottsága a város leggazdagabb, leginkább polgárosodott budai kerületeiben, csak a kevésbé elegáns, kertvárosiasabb kerületekben szerepelt elfogadhatóan a kormányoldal.

Az agglomerációban egyebek mellett Pilisvörösvárt, Érdet, Gödöt, Százhalombattát, Szentendrét, Szigetszentmiklóst és Vácot is behúzta az ellenzéki összefogás. Törökbálinton a fideszes polgármester újrázott, de a képviselő-testület az ellenzéké, Budaörsön pedig mindent vitt a Fidesz ellenében induló lokálpatrióta egyesület.

A fővárosi közgyűlés18-15 arányú ellenzéki többsége jelentősen megkönnyíti Karácsony Gergely főpolgármesteri munkáját: elég a baloldali közgyűlési tagokkal megállapodnia, hogy a közgyűlés rendeleteket alkothasson. A főpolgármesteri kabinet sokkal kevésbé lesz kiszolgáltatva a fejlesztési forrásokról döntő kormánynak, a vasárnap megszerzett erős közvetlen és közvetett felhatalmazással lényegesen jobb pozícióból tárgyalhat majd Orbánékkal.