A választási eljárási törvény a választási irodák - így az NVI - kötelező feladatává tette a választópolgárok tájékoztatását, ennek egyik formája a választási információs szolgálatok működtetése. A szolgálat segít az érdeklődőknek eligazodni a választással kapcsolatos jogi, igazgatási, informatikai, pénzügyi, valamint adatszolgáltatással kapcsolatos kérdéseiben - írja az MTI.

Tájékoztatják a hozzájuk forduló választópolgárokat, jelölőszervezeteket az országgyűlési képviselők választására vonatkozó jogszabályokról, a választójog gyakorlásához szükséges információkat adnak, például az átjelentkezők voksolásáról vagy a külföldön történő szavazásról. (Kampányplakátok: érdekes ajánlatot kaptak az ellenzéki pártok.)

Tájékoztatást adnak továbbá a választási eljárásban közreműködő szervekről és a jogorvoslati lehetőségekről. A választási információs szolgálat feladatairól, működéséről a helyben szokásos módon tájékoztatni kell a lakosságot. A helyi VISZ-ek címét és egyéb elérhetőségeit az NVI honlapján közzéteszik.

A központi VISZ-hez naponta száznál több telefon és 30 email fut be, ez több, mint a korábbi választások hasonló időszakában.  A leggyakrabban - tízből hárman - a határon túl élő magyar állampolgárok választási regisztrációjáról, a levélben való szavazásról érdeklődnek, de sokan fordulnak a szolgálathoz az átjelentkezéssel kapcsolatos kérdésekkel, illetve a külképviseleteken történő szavazás feltételeivel kapcsolatban is. Az érdeklődők között szép számmal vannak, akik a nemzetiségi regisztrációval kapcsolatban jelentkeznek kérdéssel. Sok megkeresés érkezik a mozgóurna-igényléssel, valamint a helyi választási irodák és bizottságok elérhetőségével, a különböző nyomtatványok kitöltésének módjával kapcsolatban is.

A központi VISZ január eleje óta hívható telefonon, a szolgálat munkatársait pedig az NVI Alkotmány utcai épületében személyesen is megkereshetik akiknek kérdése van. A központi VISZ hétfőtől csütörtökig 8:30-tól 16:00-ig, pénteken 8:30-tól 13:30-ig tart nyitva. Az NVI választási információs szolgálata a [email protected] e-mail-címen fogad elektronikus leveleket. A szolgálat a 06-1-795-3310-as telefon elérhető választási ügyekben.

Fotó forrása: Shutterstock