Rekordot döntött tavaly a vállalatok hitelfelvétele. A nem pénzügyi vállalatok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint nettó 952 milliárd forintnyi hitelt vettek fel a hazai hitelintézeti szektortól, ennyivel haladta meg az új hitelek volumene a törlesztésekét, ami történelmi csúcsnak számít. Ezzel 12 éves csúcs dőlt meg, a legnagyobb nettó vállalati hitelfelvételt 2018 előtt 2006-ban mérték, 871,6 milliárd forintnyit.

A bruttó hitelfelvétel meghaladta a 2900 milliárd forintot, ennek a 77 százaléka forinthitel volt. A forinthitelek mennyisége nőtt 2017-hez képest, az euróhiteleké viszont csökkent. A cégek teljes hitelállománya - legalábbis a magyarországi hitelintézeteknél - az év végén 7 454,5 milliárd forint volt. Decemberben nettó törlesztők voltak a vállalkozások, de a hitelállomány éves alapon így is csaknem 15 százalékkal nőtt.

Az új hiteleken belül az egymillió eurónál (317 millió forint) nagyobb méretű kölcsönök dominálnak, főleg az eurós hiteleknél. Ezek nagyjából kilenctizede volt egymillió eurónál nagyobb, csak 65 milliárd forintnyit tett ki az ennél kisebb kölcsönök állománya. Euróban egyébként főleg az exportra termelő nagyobb cégek vesznek fel hitelt, amelyek a bevételeikből képesek devizában is törleszteni. Az euróhitelek kamata az év során ingadozott, decemberben átlagosan 1,86 százalékos volt, de márciusban 2,81, júniusban 0,93 százalékos átlagkamaton jutottak hozzá a cégek a kölcsönhöz. A nagy különbségek hátterében különböző feltételek mellett aláírt nagyobb méretű egyedi hitel-megállapodások állhatnak.

A forinthiteleknél valamivel kiegyensúlyozottabb a kisebb és nagyobb cégek aránya. Az egymillió eurónál nagyobb kölcsönök aránya 75 százalék körül van. A vállalati forinthitelek átlagos kamata az év végén 1,83 százalékos volt, nagyjából az egész év során stagnált. Az egymillió euró alatti kisebb hiteleket, amelyeket jellemzően a kisebb cégek vesznek fel átlagosan csaknem 3 százalékos kamattal helyezték ki, a nagyobbak 1,5 százalék alatti kamattal kerültek a vállalatokhoz.

A hitelállományon belül minden futamidőnél növekedést mértek. Az éven belüli hitelek volumene 17,4, az egytől ötéves lejáratúaké 18,4 százalékkal, az ennél hosszabb futamidejűeké 11 százalékkal emelkedett. A tavalyi év slágerhitele a legfeljebb ötéves futamidejű - jellemzően beruházási - hitel volt, ez az állomány 2085 milliárd forintra hízott az év végére.