Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A jogszabálymódosítás valóban félreérhető volt, mert első olvasatra úgy tűnt, hogy a jövőben nem kell elsősegély-vizsga a jogosítványhoz. A jogszabálytervezet ennyit mond csak, viszont az indoklás ehhez hozzáteszi, hogy az igazolást csak később, a közlekedési igazgatósági hatóságnak kell bemutatni, a vezetői engedély kiállításakor. Erre viszont jelenleg nem utal a jogszabály.

A kormányzati honlapon megjelent tervezet a jogszabályok közti összhang megteremtését szolgáló technikai jellegű pontosítást tartalmaz - fogalmaz az NFM.

A vezetői engedély kiadásához más kormányrendelet változatlanul feltételül szabja az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzésének igazolását.

A jogosítvány kiállításához szükséges vizsgaigazolást a közlekedési hatóság ma már elektronikus úton állítja ki és automatikusan küldi meg az illetékes nyilvántartó hatóságnak. Az elektronikus adatközlésnek köszönhetően papír alapú vizsgaigazolást nem adnak ki az ügyfeleknek. Így értelemszerűen nincs szükség az elsősegélynyújtási ismeretek elsajátítását igazoló dokumentum bemutatására sem a közlekedési hatóság ügyfélszolgálatain.

A vezetői engedély kiállítása az utolsó sikeres (forgalmi) vizsgát követő negyedik munkanaptól a közlekedési hatóság felkeresése nélkül bármelyik okmányirodában vagy kormányablaknál közvetlenül kérvényezhető az elsősegélynyújtási ismeretek megszerzését igazoló dokumentumok birtokában - írja a szaktárca.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel