A Reuters összefoglalója szerint Fico ezzel látványosan visszatáncolt korábbi, euroszkeptikus pozíciójából, és elhatárolta magát olyan kelet-közép-európai államok kormányától is, mint Magyarország vagy Lengyelország - olvasható a portálon.

Angela Merkel és Emmanuel Macron májusban egyeztek meg arról, hogy megtervezik, milyen módon lehetne tovább mélyíteni az EU integrációját. Egy ilyen integráció a kétsebességes EU koncepciójához vezethetne, melyben lesznek még szorosabban együttműködő tagállamok, és lesznek az EU perifériáján olyan államok, melyek a maghoz képest könnyen másodrangú tagokként találhatják magukat.

Fico azt mondta, hogy politikájának alapja, hogy közelíteni akarnak az EU magjához, azaz Franciaországhoz és Németországhoz. A szlovák miniszterelnök elmondta azt is, hogy nagyon érdekli a V4-féle regionális együttműködés, de Szlovákiát létfontosságú érdekek az EU-hoz kötik.

Szlovákia helyzete annyiban különleges a V4-államok között, hogy 2009-ben bevezették az eurót, ami lényegileg könnyítheti meg a nagyobb gazdasági együttműködést igénylő integrációt.

(A júliusi V4 csúcsról itt olvashat.)