Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Két évvel ezelőtt indult a POS-terminálok kihelyezésének támogatása, a pályázat két körében 60 ezer kártyaleolvasó kihelyezését vállalták a vállalkozások, ezzel együtt a magyar üzletek 80 százalékában lehet fizetni terminálon keresztül, és várható a pályázat újabb köre.

Az idén szeptemberben 15 iskola csatlakozott a Készpénzkímélő iskolák programhoz országszerte, ahol a készpénzkímélő fizetés feltételeit teremtik meg, és egyben hozzájárulnak a tanulók és szülők pénzügyi ismereteinek bővítéséhez - emelte ki Varga Mihály.

A Mastercard Europe kezdeményezésére a Pénzügyminisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte tanácsadó szakmai támogatásával megvalósuló Készpénzkímélő iskolák programról szólva Varga Mihály elmondta, kártyaolvasó terminálok telepítésével, illetve online-felületek kialakításával a tanulók és szüleik bankkártyával, interneten keresztül tudják intézni egyebek közt az étkezések rendelését, befizetését, a tankönyvrendelést, a büfében történő vásárlást.

A Készpénzkímélő iskolák sikerét mutatja, hogy a mintaprojektben részt vevő iskolákban több ezer szülő döntött az elektronikus fizetés mellett. A pénzügyi tudatosság erősödésével az is cél, hogy a lakossági megtakarítások bekerüljenek a gazdaság vérkeringésébe - tette hozzá a pénzügyminiszter.

Gyimesi Róbert, az Óbudai Árpád Gimnázium igazgatója elmondta, hogy a nyáron döntöttek a programhoz való csatlakozásról, miután felmérték és jelentősnek ítélték az iskolához kötődő készpénzforgalmat. Szeptember óta bevezették a POS-terminált a gimnázium büféjében, ahol október közepi adatok alapján minden második diák kártyával fizet, és várhatóan a jövő év elején megteremtik a titkárságon is a kártyás fizetés lehetőségét.

Képünk forrása: Shutterstock