Volner János jobbikos országgyűlési képviselő arról érdeklődött a nemzetgazdasági miniszternél, hogy ideális mértékű-e az MNB jelenlegi devizatartaléka. Írásbeli kérdésére Varga Mihály válaszolt. A parlament oldalán elérhető dokumentumban a frissen kinevezett miniszter emlékeztet arra, hogy "a devizatartalék optimális szintjének meghatározására többfajta szabályt alkalmaznak".

"A devizatartalék nagyságára vonatkozó egyik fontos szabály háromhavi import fedezetét írja elő, a másik az úgynevezett Guidotti-Greenspanszabály, amely a nemzetgazdaság rövid, tehát az éven belül lejáró külső adósság mértékének megfelelő tartalékot ír elő. Más mutatók a teljes külső adósságot veszik figyelembe, vagy a rövid lejáratú banki megtakarításokhoz mért szintjét, ezenkívül léteznek még az úgynevezett optimalizáló modellek, amelyek a tartaléktartás hasznát és költségeit egyaránt figyelembe veszik. A nemzetközi szervezetek, a hitelminősítők, illetve a nagybefektetők gyakran más-más mutatókat vizsgálnak egy ország esetében" - fejti ki Varga.

Arra is rámutat, hogy 2012. év végén Magyarország devizatartaléka 34,4 milliárd eurón állt, ami 5,5 havi import fedezetére volt elegendő és 1,7-szer volt magasabb, mint a rövid külső adósság. "Ugyanakkor a szabályoknál is fontosabb, hogy a devizatartaléknak a piac számára is meggyőzően elegendőnek kell lenni, azaz a piaci bizalmat kell biztosítania" - hangsúlyozza válaszában a tárcavezető. "A devizatartalék jelenlegi szintje ennek a követelménynek is megfelel, egyben az MNB törvény 4. § (3) bekezdése alapján a magyar gazdaság külső stabilitását megfelelően biztosítja" - vélekedik Varga.

A miniszter azt is hozzáteszi, hogy "a devizatartalék szintjének meghatalmazása a Magyar Nemzeti Bankról szóló törvény szerint a jegybank Monetáris Tanácsának a hatáskörébe tartozik, így a Kormány ebben a kérdésben nem illetékes". Arra is emlékeztet, hogy az Európai Unió működéséről szóló szerződés, illetve a jegybanktörvény megtiltja a devizatartalék államadósság csökkentési célokra történő felhasználását.

Varga Mihály óvatos és nyugtató szavai azok után érkeztek, hogy a forint az elmúlt napokban látványos zuhanást szenvedett el. Részben amiatt, hogy a piaci szereplők bizonytalanok a monetáris politika jövőbeni irányát illetően és hogy a kormány és a jegybank szövetsége, valamint tervei hogyan fogják érinteni az MNB devizatartalékát.