Az EU-IMF-hiteltárgyalásokon a magyar kormány célja egyrészt az, hogy az ország finanszírozhatósága biztosított legyen, másrészt pedig hogy olyan szerkezet-átalakító lépések történjenek, amelyek érdemben és hosszú távon növelik az ország versenyképességét, miközben tekintettel vannak a társadalom tűrőképességére is. E célokat hatékonyan szolgálná egy jó feltételek mellett megkötött megállapodás - derül ki Varga MIhály, a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszter Oláh Lajos képviselő kérdésére szerdán adott írásos válaszából.

Nyáron intenzív tárgyalás zajlott

Magyarország GDP-arányos államadóssága a hasonló fejlettségű országokkal összehasonlítva kiemelkedően magas - állapította meg a politikus. A nemzetközi pénzügyi helyzet 2011 második felétől nagyon ingataggá vált, s mivel ebben a környezetben Magyarország sebezhető volt, a kormány a Nemzetközi Valutaalaphoz (IMF)és az Európai Bizottsághoz fordult pénzügyi védőháló szerzése érdekében 2011 novemberében. A tárgyalások előkészítő szakaszát számos budapesti, washingtoni és brüsszeli találkozó jelentette. Az előkészítés eredményeként kerülhetett sor a hiteltárgyalások következő szakaszára 2012. július 17-26. között - foglalta össze a múltbeli eseményeket Varga.

Ebben az időszakban a nemzetközi szervezetek által megjelölt szakmapolitikai témákban több mint 60 szakértői tárgyalás zajlott, valamint a nemzetközi küldöttség több megbeszélést folytatott a magyar tárgyalóküldöttséggel, az MNB és más független szervezet képviselőjével, valamint Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel. A tárgyalási folyamat során a szóbeli megállapításokon kívül több dokumentum is napvilágot látott a nemzetközi szervezetek részéről. Az IMF a IV. cikkely szerint megjelenő ajánlásai, a monitoringjelentések mellett az egyhetes tárgyalás végén is megfogalmazta véleményét. Az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága többször publikálta a szervezet gazdasági ajánlásait, elvárásait.

Közeledtek a vélemények

A tárgyalásokon több ponton közeledett a felek álláspontja - állapította meg a miniszter. Egyetértés mutatkozott abban, hogy Magyarország külső pénzpiaci turbulenciákkal szembeni sérülékenysége az államadósság és a magánszektor külső adósságának magas GDP-arányos szintjéből ered. A jelentős eladósodottság a korábbi évek túlzott mértékű banki hitelezésére és az állam túlköltekezésére vezethető vissza, amit a jelenlegi gazdaságpolitikát irányítóknak is figyelembe kell venniük.

Varga szerint folyamatosan közeledett a makrogazdasági kilátásokról kialakított kép is. Nem volt vita a felek között abban, hogy szükség van hiánycsökkentői lépésekre. Magyarország számára nagyon fontos, hogy fegyelmezett államháztartási politikát folytasson.

A lakosság nem terhelhető tovább

A magyar kormány a mindvégig kitartott azon álláspontja mellett, hogy a lakosság tovább már nem terhelhető - írta Varga. Egyrészt a magyar bérszínvonal az ötödik legalacsonyabb az EU-ban, másrészt a családokat már jelenleg is erőteljesen terhelik az uniós összehasonlításban is kiugróan magas lakásfenntartással kapcsolatos kiadások - szól az indoklás. Mindezek miatt Budapest csak olyan intézkedéseket támogat, amelyek nem járnak a lakossági jövedelmek csökkenésével - állapította meg a határokat a politikus.