Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyelőre nem következett be az a korábban megszokott jelenség, hogy a gazdaság beindulásával párhuzamosan gyorsul az import is, azaz jók a növekedés alapjai - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) és a Költségvetési Tanács (KT) konferenciáján. Véleménye szerint ha a következő hónapokban a vállalati hitelezés is gyorsulni tud, akkor a beruházások magas dinamikája tartósan megmaradhat.

A közfoglalkoztatásban senkinek sem szabad beleragadnia - fogalmazott Varga. De eszközként nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a munkapiacról tartósan kikerültek visszakerüljenek, majd idővel a magánfoglalkoztatásben elhelyezkedjenek.

Az ősszel folytatódik a devizahitelesek megsegítése: várhatóan szeptemberben és novemberben megtörténik az elszámolás és a forintosítás - mondta a tárcavezető. Szavai szerint csak olyan intézkedések következhetnek, amelyek nem veszélyeztetik a költségvetés egyensúlyát.

Az utóbbi hónapokban kiderült, hogy az infláció a büdzsé tervezésekor várt 2 százalék helyett egy százalék alatt körül alakulhat idén. Ráadásul több olyan vitakérdés is az EU-val, amelyek a magyar költségvetést érintetik. Mindezek miatt e héten publikussá válik, hogy 110 milliárdos belső zárolást hajt magán végre az állam, a 2,9 százalékos idei GDP-arányos áht-deficitcél tartása érdekében. A lakosság ezt nem érzi meg - tette hozzá a miniszter.

A tervek szerint az ÁKK Zrt. új termékekkel jelenik meg a következő hónapokban, a cél a lakossági megtakarítások vonzása. Elindult a munka, hogy 2015 első felére kiderüljön, hogy át tudnunk-e térni a feladatalapú költségvetésre. A változtatások várt célja, hogy - többek közt - erősödjön a költségvetési fegyelem, megalapozottabb legyen a a forrásallokáció, nőjön a transzparencia és az elszámoltathatóság. Az is lehet azonban, hogy végül kiderül: jobb, ha minden marad a régiben - tette hozzá Varga.

Kovács Árpád: beragad az államadósság

Az idei áht-hiány tarthatónak látszik, a kockázatot az államadósság alakulása jelenti - állapította meg Kovács Árpád, az MKT és a KT elnöke. Ehhez további intézkedésekre lesz szükség. A KT értékelése szerint a folyó kiadások visszafogása "nem ördögtől való".

A testület szerint az idei GDP-növekedés a konvergenciaprogramban szereplő 2,3 százalékot is felülmúlhatja. Igaz, több egyszeri tétel is kikerül a bázisból 2015-ben. Óriási eredménynek tartanám, ha jövőre nem csökkenne a dinamika - mondta Kovács.

A KT prognózisa alapján a fogyasztási adóbevételeknél a NAV erőteljesebb ellenőrzésének és az online pénztárgépeknek köszönhető fehéredési hatás együttesen elérheti a 200 milliárd forintot is - mondta Kovács.

A KT elnöke szerint az államháztartási, makrogazdasági folyamatok alapján változatlanul szükséges annak vizsgálata, hogy a stabilitási törvény - államadósság csökkentésének ütemére vonatkozó - 2015-ben hatályba lépő módosítása milyen hatással van a későbbi évek gazdasági növekedésére és költségvetésére.

Az államadósság pályája a következő években várhatóan stagnál, azonban a paksi bővítés végéhez közeledve erőteljesen csökkenhet - közölte számítási alapján a KT elnöke. Ehhez azonban az is szükséges, hogy a magyar gazdaság potenciális növekedése tartósan nőjön.

A felülről nyitott előirányzatokat alaposan átnézi az ÁSZ

A KT elemzéseinek középpontjában a kockázatok feltárása kell álljon, nem lehet alternatív pénzügyminisztérium, a kockázatok azonosítása végett a kormányzati prognózis fő számait összehasonlítja az alternatív prognózisokban foglaltakkal - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke, a KT tagja. Bejelentése szerint az ÁSZ a 2015-ös büdzsé készítése során ellenőrzéseinél tételesen megvizsgálja, hogy melyik felülről nyitott előirányzat esetében mi indokolja ezt a kezelési módot.

Olyan rugalmas tartalékolási rendszerre volna szükség, amely jelentős túlbiztosítás nélkül is képes a költségvetési kockázatokat kezelni, és az államadósság-mutatót - nagy kilengések nélkül - csökkenő pályán tartani - fogalmazott Domokos.