Az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter arra a kérdésre, hogy mennyiben enged a kormány azt mondta, arról van szó, hogy abban a kényes pontban, ami arról szólt, hogy a monetáris tanács vagy a jegybank menedzsmentje, elnöke és alelnöke vegyen részt inkább a végrehajtásban, abban "tudunk egy olyan kompromisszumot találni, ami mindenkinek elfogadható". (Ez az IMF informális előfeltétele volt, a valutaalap a devizatartalékok miatt tartott attól, hogy a végrehajtás is átkerül a monetáris tanácshoz - a szerk.)

Varga Mihály elmondta, hogy tegnap (csütörtökön) tájékoztatta a valutaalap magyarországi képviselőjét a magyar kormány álláspontjáról. Varga szerint most már elkészült az a variáció, ami mindenkinek meg fog felelni, mindenkinek eleget fog tenni. Varga szerint a szöveg is kész van, és már csak a "bólintást várják" az MNB, EKB és IMF részéről. Szerinte ez meg is fog történni.

A stratégiai döntések a monetáris tanácsnál maradnak, a végrehajtás pedig a jegybank menedzsmentjére, az elnökre és alelnökére fog hárulni.

Varga szerint a magyar kormány elfogadja azt a kérést, hogy újabb alelnök és újabb monetáris tanácsi tag kinevezésére ne kerüljön sor a mostani jegybankelnök hivatali ideje alatt. Varga szerint amellett, hogy a módosítása megtörténik a jegybanktörvénynek, lesz egy olyan megerősítő információ, ami biztosítani fogja az Európai Központi Bankot és a valutaalapot is arról, hogy ez a kinevezés nem fog megtörténni 2013 márciusáig semmiképpen sem.

Ha a kormány jövő héten be tudja nyújtania a jegybanktörvény módosítást, a Parlament június végéig el tudja fogadni azt, és onnantól már csak a valutaalapon múlik majd a tárgyalások megkezdése - mondta Varga. Szerinte megnövekedett annak az esélye, hogy ez még a nyár folyamán elinduljon.

Arra a kérdésre, hogy ezek szerint őszre meg is születhet a megállapodás, Varga azt mondta, "ez a tárgyalásokon múlik". Vállalhatatlan vagy olyan pontokat, amelyek a nemzeti érdekkel szembemennek a magyar kormány sem fog elfogadni.