Varga Mihály közlése szerint az első tízhavi államháztartási egyenleg 59,7 milliárd forintos többletet mutatott. Az NGM korábban keddre ígérte az októberi költségvetési egyenleg előzetes adatait, ám ezt tegnap reggel elhalasztották szerdára. A soha nem látott kedvező tízhavi hiányban még nincs benne az a 176 milliárd forint, ami az úgynevezett az aszfaltügy miatt fizetett vissza Brüsszel. Ez a bevétel novemberben kerül be a költségvetésbe - vagyis a 11 havi egyenleg is jó eséllyel többletben lesz.

Látva a hatalmas pénzbőséget a kormány máris annak elköltésre készül. A gazdasági kabinet hétfői ülésén már döntés is született intézkedésekről:

  • Modern városok program keretét megemelik 30 milliárd forinttal. Az idei évre egyébként 52 milliárd forintot terveztek.
  • Az ipari parkoknál emelt összegű támogatásra tesz javaslatot az NGM, ami 60 milliárd forintnyi plusz kiadást jelent. Ipari parkok kialakítására és létesítésére ad pénzt a kormány.
  • Eximbank idei feltőkésítése, 45 milliárd forintból.
  • Garanciaeszközök bővítése. A hitel nélküli növekedést a banki hitelekből történő növekedés váltsa fel, ez a cél elmondása szerint.
  • Egyes beruházásokra, felújításokra megemelt keret, de itt nem említett konkrétumokat a miniszter - írja a Portfolio.

A pénzforgalmi költségvetési egyenlegen nem változtat a kormány, az eredeti hiány alakulhat ki nagyjából, vagyis mintegy 600 milliárd forint lehet, ami az utolsó két hónapban 650 milliárdos kiadási többletet jelent.  Az eredményszemléletű egyenleg viszont az 1,7 százalékos GDP-arányos hiánycélnál is jobb lehet - tette hozzá. Ezek alapján van tér még intézkedésekre, amelyek részben az idei költségvetést érintik, de jövőre éreztetik gazdasági hatásukat - mondta Varga Mihály.

A kiadási tételeket eddig csak a gazdasági kabinet hagyta jóvá a végső döntést a  jövő heti kormányülésen hozhatják meg.