Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A gazdasági kabinet ülésén értékelték a Standard&Poor's felminősítése után kialakult helyzetet - jelentette be Lázár János miniszter a csütörtöki kormányinfón. Orbán Viktor kormányfő azt kérte Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, hogy "az államkötvénypiac lehetőségeit megvizsgálva tegyen javaslatot december magasságában arról, hogy a felminősítésnek milyen következményei lehetnek". Kijelentette, hogy ez "egy határszakasz lesz az állampapír kereskedelemben és az államkötvénypiac területén komoly változásokat tervez a kormány."

Ennek keretében fölülvizsgálják a letelepedési kötvények értékestését is - jelentette be Lázár. Mint ismert az elmúlt években több ezer külföldinek adtak letelepedési engedélyt azért cserébe, hogy azok letelepedési kötvényt vettek a parlament gazdasági bizottsága által kijelölt - jellemzően off-shore területeken bejegyzett - ismeretlen tulajdonosi hátterű cégektől. A letelepedési kötvénybizniszt anno még Rogán Antal a gazdasági bizottság korábbi elnöke találta ki, a kötvényértékesítésből a magyar államnak minimális haszna származik, miközben az ismeretlen hátterű közvetítő cégek profitja már mára elérhette a száz milliárd forintot.

Varga Mihály "jól halad" a gazdaságélénkítő programjával - bár ebből lehet, hogy nem lesz semmi az idén, mert november-decemberben egyeztetni akarnak majd "társadalmi szereplőkkel".