Számos európai ország kriminalizálja az menekültek belépését, tartózkodását vagy átutazását, az ilyen bűncselekmény nem is feltétlenül ellentétesek a nemzetközi emberi jogi normákkal, de a magyar szabályozás ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményének 11. cikkével, ami a gyülekezési szabadságról szól. Ugyanis olyan tevékenységeket nyilvánít bűncselekménynek, amelyek nincsenek kapcsolatban az illegális bevándorlással - írja a portál szerint kritikájában a Velencei Bizottság a héten elfogadott Stop Soros törvényről.

A jogszabályban - az indoklás szerint - a legkifogásolhatóbbnak azt tartják, hogy a kormány bűncselekményé nyilvánította a jogellenes bevándorlás elősegítését. Ezt a szervezetek tehetik azzal, ha Magyarországon menedékjogi eljárás kezdeményezését segítik olyasvalaki ügyében, aki nincs üldözésnek kitéve ott, ahonnan - vagy amely országon keresztül - érkezik.

A szervező tevékenység irányulhat arra is, hogy tartózkodási jogcímet szerezzenek jogellenesen belépőknek. Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, ezek a tettek vétség miatt elzárással büntetendők. De a magyar jogszabály szerint az is idesorolódhat, ha valaki képzést tart, vagy kampányt folytat a migráció mellett.

Utóbbi kapcsán a Velencei Bizottság azt is közölte, hogy ha valaki tájékoztatja a menekülteket és információkat nyújt nekik, az a véleményszabadság része.

Csütörtökön luxemburgi Yves Cruchten ET-képviselő kritizálta, hogy a szabályozást a menekültek világnapján fogadta el a magyar parlament, valamint azt, hogy az elfogadásra annak ellenére került sor, hogy az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése arra kérte Magyarországot, a szavazással várja meg a Velencei Bizottság állásfoglalását.

Képünk forrása: Napi.hu/Szabó Dániel