Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az EU jelenlegi, nyitott növény-egészségügyi rendszere nem írja elő az utazók csomagjainak kötelező ellenőrzését, ebből is adódik a személyforgalommal járó kockázat kiemelt jelentősége napjainkban. Az Európán kívüli területekről, főként Kelet- és Délkelet-Ázsiából hazánkba települt lakosság étkezési igényeiből, kertészeti kultúrájából fakadó termékbehozatal magában hordozza a nem honos károsítók behurcolásának kockázatát. Ehhez akár már egyetlen fertőzött növény is elegendő lehet.

A NAV és a Nébih között 2012 óta fennálló együttműködés részeként első alkalommal tavaly kezdeményezte a Nébih a növény-egészségügyi szempontból kockázatos származási országokból érkező utasok csomagjainak időszaki ellenőrzését. A hatóság - a tavalyi akció sikerén felbuzdulva - idén ősszel megismételte a repülőtéri utascsomag-ellenőrzést, melyben ez alkalommal az Érdi Járási Hivatal növényvédelmi felügyelői is részt vettek.

A növény-egészségügyi felügyelők elsősorban azt vizsgálták, hogy mely társadalmi csoportba tartozó utazók, honnan és milyen növényeket, növényi termékeket hoznak be poggyászukban Magyarországra, amelyekben fennmaradhatnak a nem honos károsítók. E tekintetben kritikus kiinduló országnak bizonyultak:

  • Közel-Kelet: Törökország, Izrael, Egyiptom
  • Kelet-, Dél-, Délkelet-Ázsia: főként India, Banglades, Kína, Vietnam, Thaiföld, Kambodzsa, Malajzia
  • Afrika: Ghána, Nigéria, Uganda
  • Közép-Amerika
  • Új-Zéland.

Az ellenőrzés során a vámhatóság együttműködésével 236 csomagot vizsgált át a Nébih, amiből 34 csomag tartalmazott növényt vagy növényi terméket, főként India, Izrael, Japán, Kína, Korea, Mongólia, Törökország és Nigéria területéről. A szakemberek 11 csomagban találtak növény-egészségügyi vizsgálatra kötelezett termékeket ( balzsamkörte, afrikai tojásgyümölcs, mangó, citrusfélék), köztük ültetésre alkalmas növényeket és talajt, melyeket a hatóság megsemmisített.

Idén - a tavalyi ellenőrzés tapasztalataival összevetve - kevesebb növényt, illetve növényi terméket tartalmaztak az utazók csomagjai, mivel azok nagy része már itthon is beszerezhető - közölte a hivatal.

A fotó forrása: Pexels/Skitterphoto.