Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Madari Őrs emlékeztetett: a tavaly nyáron elfogadott program hetven pályázatából eddig meghirdetett negyvenegy révén már több mint 966 milliárd forint vált elérhetővé az 1300 milliárdos keretből.

A politikai tanácsadó elmondta: az igényeket látva az Agrárkörnyezetgazdálkodási kifizetés pályázati kiírást a Miniszterelnökség egy 40 milliárd forint összegű kerettel újra meghirdette, ezúttal elsősorban az állattartóknak és a kertészeknek. A kérelmeket december 2-ig lehet benyújtani.

Az állattartó telepek korszerűsítésére kiírt öt pályázati felhívás közül hármat keretkimerülés miatt már korábban fel kellett függeszteni, de továbbra is nyitva áll az általános állattartó telep, valamint a juh- és kecskeágazat korszerűsítését célzó lehetőség - mondta.

A borászat 40 milliárd forint összegű támogatási keretét már szintén kimerítették a pályázók, de december 12-ig még várják az igényeket. Eddig 562 támogatási kérelem érkezett be.

Továbbra is nyitva áll a kertészetek korszerűsítésére vonatkozó négy pályázati lehetőség is, akárcsak az öntözésfejlesztésre vonatkozó 49,5 milliárdos keret. Eddig mintegy 10 milliárdos összegre érkezett kérelem.

A kisüzemek fejlesztésről Madari Őrs elmondta: a beadott 882 kérelemmel a rendelkezésre álló 5 milliárdos keretből már több mint 4 milliárd forintot hívtak le. A igénylők 3 százaléka szociális szövetkezetként pályázott.

A nem mezőgazdasági tevékenységek elindítására és fejlesztésére 50 milliárd forint áll rendelkezésre, az október vége óta nyitva álló 13,8 milliárdos keretre már több mint 53 milliárd forint összegű kérelem érkezett.

Az önkormányzatok részére kiírt 27 milliárdos vidékfejlesztési pályázatokról közölte, a pályázati lehetőséget háromszoros túligénylés miatt fel kellett függeszteni.

Az egyedi szennyvízkezelés támogatási kérelem 12 milliárdos keretére február óta 35-en mintegy 5 milliárd forintot meghaladó igényt nyújtottak be.

A tanácsadó közölte, kertészeti gépbeszerzésre december 19-étől egy hónapon át lehet pályázni, a rendelkezésre álló keretösszeg 18 milliárd forint.

Várhatóan szintén decembertől válik elérhetővé az éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatására elkülönített közel 5 milliárd forintos keret is.

Szintén hamarosan megjelenik közel 38 milliárdos forráskerettel a fiatal mezőgazdasági termelők induló támogatása pályázat. Az egyenként 12 millió forint támogatási összeg elnyerésével a tárca a generációváltást segítené a mezőgazdaságban és fejlesztési forrást biztosítana az önálló családi gazdaságok kialakításához. Hozzátette: a beruházási támogatás 36 milliárdos kerete az idén szintén elérhetővé válik.

A tanácsadó kifejtette: az év végig megjelenik a tanyák háztartási léptékű villamos energia- és vízellátása, valamint a szennyvíz-kezelési fejlesztésekre vonatkozó pályázati felhívása több mint 8 milliárdos kerettel.

Várhatóan még ebben a hónapban megjelenő lehetőség a külterületi helyi közutak fejlesztésére, önkormányzati utak karbantartásához szükséges munkagépek beszerzésére vonatkozó kiírás is. A több mint 18 milliárd forintos keretből a tervek szerint a tanyás térségben nemcsak a földutak, hanem a rossz minőségű, szilárd burkolatú utak felújítására is lehetőség lesz.

A helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztésére, valamint közétkeztetés javítására közel 13 milliárdos keret áll majd rendelkezésre. A kifejezetten önkormányzatokra vonatkozó kiírás is megjelenik még az idén.

A Vidékfejlesztési program Leader-intézkedéseire 59 milliárd forintot különítettek el, a helyi akciócsoportok várhatóan 2016 decembere és 2017 februárja között írhatják ki első pályázati felhívásaikat. A települések önkormányzatai szálláshelyek létrehozására, turisztikai építményekre, szolgáltatásfejlesztésre, eszközbeszerzésre, továbbá közösségi terek kialakítására, fejlesztésére, a civil szervezetek pedig székhelyfejlesztésére, eszközbeszerzésre, valamint hagyomány- és értékteremtő programok megszervezésére pályázhatnak.