Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A tárcavezető hangsúlyozta az MTI tudósítása szerint, hogy a kormány szerdai ülésén a témában meghallgatta Trócsányi László igazságügyi minisztert, aki a civiltörvény tervezetének módosítását javasolta a Velencei Bizottság észrevételei alapján. Lázár szerint a kormány felhatalmazta a minisztert a módosítás benyújtására. A kormány tehát elfogadta a Velencei Bizottság jogi aggályait, míg a politikai szempontú felvetéseit elutasították.

A Velencei Bizottság nem vonja kétségbe a civiltörvény módosításának legitimitását, vagyis a parlamentnek legitim célja rendet tenni ebben a kérdésben, továbbá helyes a különböző szervezetek külföldi finanszírozásának megismerhetősége - mondta Lázár.

A miniszter szerint ugyanakkor a következő pontokon változtatják a törvény:

  • 3 évről egy adóévre csökkentik azt az időszakot, amely alatt egy civil szervezet nem kaphat külföldi finanszírozást, hogy jogosulttá váljon arra, hogy elveszítse a külföldről finanszírozott szervezeteknek járó címkét.
  • Kikerült a törvényből az egyszerűsített törlés eljárása is.
  • Éves 500 ezer forintos értékhatár felett kell majd közzé tenni a külföldi támogató személyes adatait. (Ez évi 6 milliós határt jelent, eddig 7,2 millió volt - ez szigorításnak tűnik első hallásra - mutat rá az Index.)
  • A Velencei Bizottság a nagy adminisztrációs terhek miatt túlzottnak tartotta, hogy az érintettek valamennyi külföldi támogatást és támogatót minden sajtótermékükben és kiadványukban megjelenítsék. Ezért ez kihúzzák a tervezetből.
  • Nem fenyegeti a törlés a civil szervezeteket, ha nem teljesítik a törvényben foglaltakat. A jogszabály ehelyett azt mondaná ki, hogy az ügyész az ismételt felhívást követően a civiltörvény szabályainak megfelelően, az arányosság figyelembevételével jár el.

Vagyis nagyon úgy tűnik, hogy a kormány több ponton visszakozik.

A csütörtöki kormányinfón továbbá az is kiderült, hogy Altusz Kristóf helyettes államtitkár júniusban tárgyal Maryland állammal egy másik egyetemről, és szívesen tárgyalna június végén New York Állammal a CEU-ról. Nem derült ki egyértelműen, hogy leszervezett találkozóról van-e szó.

(Kép: MTI Fotó: Illyés Tibor)