A horvát tengerparti megyék között van olyan, ahol januártól áprilisig megduplázódott a magyarok száma - mondta el Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője az MTI-nek. Zára (Zadar) megyébe az egyébként csak kevés számú turistát vonzó téli, tavaszi hónapokban 207 százalékkal nőtt a magyar vendégek, 275 százalékkal pedig a vendégéjszakák száma. A Kvarner-öbölben 42 százalékkal, az Isztrián 24 százalékkal, Dubrovnikban pedig 21 százalékkal több magyar pihent az év első négy hónapjában.

Marin Skenderovic azonban óvatos, mert meglátása szerint az ígéretes évkezdet még nem garancia a jó főszezonra. Arra számít, hogy legalább a tavalyihoz hasonlóan alakul idén a magyar vendégek száma.

Évek óta magyarországi turisták első számú külföldi úticélja Horvátország, ahol tavaly 317 ezer magyar vendég 1,7 millió éjszakát vendégeskedett.

A horvát lapok elmúlt legutóbbi írásaira reagálva arról is beszélt, hogy korántsem igaz az az állítás, hogy már megtelt volna a nyári szezonra a horvát tengerpart, ez a hír ugyanis legfeljebb a drágább szállodák foglalásaira igaz. Horvátország mintegy egymillió férőhelyes szálláskapacitásából azonban mindössze 10 százalékot jelentenek a szállodák, s a csúcskategóriából ezen belül is jóval kisebb az arány.

Marin Skenderovic hozzáfűzte: a főszezonban is bőven találni szálláshelyet az Adria partján vagy annak közelében, hiszen az egymillió férőhely mintegy 50 százaléka magánszállás, további csaknem 40 százalékot pedig a kempingek, panziók és a kis családi szállodák adják. Magyarországról egyébként a vendégek nagyjából 80 százaléka egyéni utasként érkezik a tengerpartra, közülük minden második magánszállást vesz igénybe, minden negyedik kempingbe megy, illetve ugyanennyien választanak szállodát.

Az elmúlt napokban a budapesti Vásárcsarnokban Kvarner régiója mutatkozott be, ez a környék ugyanis hagyományosan a legkedveltebb a magyarok körében. Nedo Pinezic, a Horvát Gazdasági Kamara magánszállásokat tömörítő szakosztályának elnöke az MTI érdeklődésére azt mondta: az első négy hónap 42 százalékos növekedése kevés híján 2.400 magyar vendéget jelentett Fiume (Rijeka), Abbázia (Opatija) és Cirkvenica környékén, valamint az öbölben lévő szigeteken.

Magyarország a hatodik legnagyobb küldő piacnak számít ebben a térségben, az olaszok, szlovének, németek, osztrákok és csehek után az összes vendég 4,2 százaléka magyar. Az elnök úgy látja, történelmi vonzereje mellett az is fontos szempont a magyaroknak, hogy a határtól alig három óra alatt elérhető autóval a tengerpartnak ez a szakasza.