Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter, miután Bécsben tárgyalást folytatott európai kollégáival, elmondta, az unió pénzügyminiszterei az Európai Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) elmélyítését érintő EB-javaslatokat vitatták meg szombati ülésükön.

Varga Mihály hangsúlyozta, a beruházások arányának növelésére vonatkozó célkitűzések támogatandók, ugyanakkor az elképzelés nem kezeli kellő súllyal a földrajzi egyenlőtlenségeket, és ezzel az egész unió gazdaságát és versenyképességét gyengítheti.

A strukturális reformokat és a makrogazdasági stabilizációt érintő javaslatokról szólva a miniszter kijelentette: elfogadhatatlan, hogy a tervezett kohéziós politika - a már asztalon lévő egyéb módosítási javaslatok mellett - tovább korlátozná a tagállamok tervezési és döntéshozatali mozgásterét az uniós források felhasználását illetően.

A pénzügyminiszter a digitális gazdaság adóztatásának lehetséges irányairól szóló tervezetről elmondta: Magyarország rövidtávon támogatja olyan megoldások kidolgozását, amelyek nem járnak a társasági adó harmonizációjával.

Hozzátette: Magyarország mindent megtesz azért, hogy az információtechnológiai nagyvállalatok egyetlen uniós tagállamban se bújhassanak ki a közteherfizetési kötelezettségük alól.

Az Ecofin pénteki ülésén a pénzügyminiszterek és jegybankelnökök megvitatták az osztrák elnökség vitaindító anyagát és a Bruegel Intézet tanulmányát a kriptoeszközök gazdasági lehetőségeiről és kockázatairól.

Az Európai Unió versenyképessége, valamint a termékek és szolgáltatások határon átnyúló áramlása szempontjából is fontos az egységes európai megközelítés kialakítása - ismertette a pénzügyminiszter.