Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az elmúlt években tovább növekedett az internetes vásárlások száma. Ez a gyors és praktikus vásárlási mód egyben veszélyekkel is jár, hiszen a webáruházak által alkalmazott szerződési feltételeket a fogyasztók rendszerint nem ismerik. Az ügyészség ezért olyan webáruházak szerződési feltételeit ellenőrizte, amelyek keresett termékeket, például műszaki cikkeket, háztartási eszközöket, vagy gépjármű alkatrészeket forgalmaznak - írta közleményében a főügyészség.

Bármit, bármikor módosíthattak - jogtalanul

Az internetes kereskedelmet folytató cégek által alkalmazott szerződési feltételekben számos olyan rendelkezést találtak az ügyészek, amelyek nem feleltek meg a hatályos jogszabályoknak. Például belefoglalták a szerződésekbe, hogy a webáruház bármikor egyoldalúan módosíthatja a már megkötött szerződést, így akár a fizetendő összeget vagy a szállítási határidőt is.

Kavartak az elállási idővel és a pénzvisszafizetéssel is

Az irányadó jogszabályok szerint internetes vásárlás esetén a megrendelő az átvételtől számított 14 napon belül indok nélkül elállhat a vásárlástól és visszaküldheti a terméket, amely esetén az általa korábban kifizetett vételár és postaköltség visszajár.

Ezzel szemben a szerződési feltételekben rövidebb elállási határidőt írtak elő, és jogsértő módon kikötötték azt is, hogy csak sértetlen csomagolás esetén küldhető vissza a termék. Volt ahol a pénz visszafizetésére jóval későbbi határidőt engedett magának a webáruház, mint amit a jogszabály előír.

Jobb, ha módosítanak, vagy jön a bírság

A Pest Megyei Főügyészség ezért felhívta az érintett vállalkozásokat a jogsértések önkéntes megszüntetésére. Az ügyészségnek indokolt esetben joga van bíróság előtt peres úton is megtámadni a kifogásolt általános szerződési feltételeket - olvasható az ügyészség honlapján.