Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Három fő oka van annak, hogy idén sokkal drágábbak a zöldségek, mint tavaly, például a burgonyáért kétszer többet kell fizetni, mit egy évvel ezelőtt - árulták el a titkot a G7 portálnak piaci szereplők. Az első, hogy csökken a hazai termőterület. Ez a jelenség nem újdonság, de mégis döntő szerepet játszik a drágulásban, mivel a hazai zöldség-gyümölcs mennyisége csökken a nagybani piacokon.

Mivel a kereslet megvan, és a lakosságnál lévő elkölthető pénz mennyisége nő, a kieső hazai termést az import termékek veszik át, ám ezek általában drágábbak. A keresleti piac és a magasabb árú import következtében a termelők kismértékben emelni tudják az áraikat. Ez azonban csak részben növeli a hasznukat, hiszen időközben az ő költségeik is emelkednek.

A drágulás talán legmeglepőbb oka valójában a piac fehéredése lehet. A zöldség-gyümölcs nagy- és kiskereskedelem sosem arról volt híres, hogy a piaci szereplők igyekeznek pontosan befizetni az áfát, és most sem arról van szó, hogy hirtelen mindegyikük ezt teszi, a fehéredés azonban megfigyelhető. A magasabb árak mögött így valójában az állami adóbevételek megugrása állhat, a kereskedők csak mérsékelten élvezhetik a trend előnyeit.