Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Azt írták a lapok, hogy 2019-ben "a magasabb minőségű termékek iránti kereslet felfutása okozza, hogy az elmúlt évinél magasabb zöldségárakkal találkoznak a fogyasztók". Továbbá "azonos időszakot tekintve ... inkább a kereskedelmi üzletpolitikák okozzák ezt a jelentős különbséget", ami magyar fordításban azt is jelentheti, hogy a boltosok, amennyire elviseli a vásárló, annyira emelik a zöldségárakat. És ehhez a 2019 májusi és júliusi árak lennének a példák.

Ez így nem igaz - állítja a Blokkk.com kiskereskedelmi szakblog. A jólét időszaka 2017-től datálódik, ha a havi bruttó átlagkereset növekedését nézzük, ami 10 százaléknál nagyobb ütemben emelkedik már harmadik éve.

A jobb minőség nem nagyon látszik az adatokban

A statisztika sok mindent mutat, de a jobb minőséget zöldség-gyümölcs fronton nehéz kiolvasni belőle - jegyzi meg a szakblog. Ráadásul a mezőgazdasági felvásárlási árak nyilván csak a magyar mezőgazdasági termelők árait mutatják, az importét már nem. A magyar termelő termékeiből viszont a boltok mellett bőven jut az élelmiszeriparnak is, vagy például a vendéglátásnak, de az élelmiszeripar felé sem sima az út, gondoljunk csak a korábbi alma felvásárlásra, most pedig éppen a szilva nem kell a pálinkafőzőknek. És akkor még nem számoltunk az exporttal.

A Blokkk.com szerint az előbbiek miatt is kockázatos vállalkozás a magyar mezőgazdasági árak és a boltos fogyasztói árak puszta összevetése.

A sötét ló: a felvásárló

A mezőgazdasági termények számottevő - de pontosan nem tudjuk, mekkora - részét nem közvetlenül a gazdáktól veszik a boltosok, hanem nagybani nagykereskedőktől, felvásárlóktól, viszont nagyon nem mindegy, hogy ebben a körben hogyan alakulnak az árak. A szakblog szerint tehát meg lehet nézni a mezőgazdasági termelői árakat, de célszerű több, hosszabb időszakot is vizsgálni.

Nincs lényeges különbség

A friss zöldségek piacán az éves árszintek változásában nem volt lényeges különbség 2017-ben és 2018-ban, egyik évben a termelők, másikban a boltosok nyomták jobban az árakat. 2019-ben azonban mezőgazdasági felvásárlási ár a hivatalos statisztikában csak májusról van, az újságban említett fogyasztói ár viszont júliusi. Valóban van különbség, csak éppen pontosan a korábbi évek havi adatai mutatják, hogy az nem lehet olyan nagy.

Júliusban májushoz képest eddig lefelé mentek a felvásárlási árak, de év elejétől nézve a zöldségárakat, az látszik, hogy nagyságrendileg gyakorlatilag nincs is lényeges árszintkülönbség. (A nagybani piac árait a blog nem vette figyelembe.)

Zöldségek
friss zöldség2017 éves2017 július2018 éves2018 július2019 évközi2019 legutóbbi havi
termelői ár változása (százalékos változás)-0,30,715,911,732,7 (január-május)16,7 (május)
fogyasztói ár (százalékos változás)2,64,514,913,334,4 (január-július*)31 (július)
Forrás: KSH, árak növekedési üteme előző év azonos időszakához képest, érték: százalék, */: becsült

A gyümölcs árainál  a szokásos hullámzás látszik:

Gyümölcs
friss hazai és déligyümölcs2017 éves2017 július2018 éves2018 július2019 évközi2019 legutóbbi havi
termelői ár (százalékos változás)19,523,1-13,7-18,3-19 (január-május)-14,1 (május)
fogyasztói ár (százalékos változás)4,66,76,84,3-3,2 (január-július*)-1,8 (július)
Forrás: KSH, árak növekedési üteme előző évhez képest, érték: százalék, */: becsült