Saághy Pál, az Equilor vezető deviza üzletkötője abszolút reálisnak tartja a forint további gyengülését. A külső környezet is ezt támogatja és a speciális hazai hatások is - vélekedett.

Már az országmentő csomag bejelentése előtt is gyengülésnek indult és bőven 270 fölé érkezett az euró/forint árfolyam, majd amikor a devizahitelek rögzített árfolyamon való átváltása bejelentésre került, ennek hatására érte el a 280 körüli árfolyamot, és azóta is gyengül - emlékeztetett Saághy.

A gyengülésnek két lába van: az egyik egyértelműen külső, az európai adósságválsággal kapcsolatos aggodalom, amely hatására a kockázatos eszközöktől - amilyen a forint is - szabadulnak a szereplők.

A másik, hogy a rögzített árfolyamon való átváltásról még mindig nem tudni, hogy hányan élnek vele, mekkora összegről lesz szó. Maximálisan 26 milliárd svájci franknyi a kitettségünk, ami elég nagynak számít a svájci frank piacon is.

Ha technikai szemmel nézzük, akkor sem túl biztató a kép. Meglehetősen hosszú erősödő trend tört meg augusztusban, fontos mozgóátlagok fölé került a forint, majd az elmúlt hetekben meredekké vált a gyengülés.

A 290 forintos euróárfolyamnál van a következő ellenállás, most pont itt tart az árfolyam. Ez lélektani szint is, és itt van egy erős Fibonacci szint: a 317 és a 262 közötti mozgás 50 százalékos korrekciója, valamint korábbi ellenállások sora - mondta az Equilor szakértője. Ha ezt átviszi, akkor viszont jelentős tér nyílik fölfelé, feljebb ugyanis már nincs sok olyan értelmezhető technikai szint, ami meg tudná állítani a gyengülést. Lélektanilag ugyan 10 forintonként vannak a szintek, de technikailag ezek nem jelentenek igazán akadályt.

Dél körül egy dollár 212,41 forintot ért, 1,3657 dolláros euróárfolyam mellett. A svájci frankot 240,35 forinton jegyezték.