Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A görög hatóságok mindössze 1,1 milliárd euró adóhátralékot tudtak behajtani 2012-ben, szemben az egy évvel ezelőtt elfogadott második EU−IMF-segélycsomagban szereplő kétmilliárdos előirányzattal − derül ki a Nemzetközi Valutaalap tanulmányából, amely az EU−IMF−ECB trojka e héten kezdődő görögországi vizsgálódásának egyik előkészítő anyaga. Eközben tíz százalékkal, 55 milliárd euróra, a GDP közel 30 százalékának megfelelő összegre emelkedett az adótartozás.

A görög sajtónak kiszivárogtatott dokumentum megállapítása szerint a hivatalban zűrzavar uralkodik, az újonnan felvett emberek képzetlenek, a kritikus osztályok létszáma elégtelen. Az adóhatóság személyzetének több mint fele elmúlt 50 éves, fizetésük alacsony, esetenként még számítógép sincs az asztalukon. Még riasztóbb, hogy 130 adóellenőr külföldi bankszámlával rendelkezik, ami arra utal, hogy ők maguk is adócsalók. A kormány reformintézkedései kuszák, lassúak, ezért az intézmény még mindig politikai befolyás alatt áll vagy kifejezetten korrupt. A görög kormány összességében a személyi jövedelemadó és a társasági adó mindössze tíz százalékát képes begyűjteni.

A legnagyobb adóelkerülők a diplomások és a vállalkozók. Az előbbiek rutinszerűen pert indítanak az adóhivatal ellen, ha az adóhátralékot állapít meg, mert abban bíznak, hogy az eljárás addig húzódik, amíg a pénzügyminisztérium meg nem hirdeti következő adóamnesztiáját. Ezekben az akciókban aztán az elmaradt adó 30 százalékának befizetésével megúszhatják a dolgot. Az igazságügyi minisztérium adatai szerint több mint 110 ezer ilyen ügy van a bíróságok előtt. A vállalatok megfogását az teszi szinte lehetetlenné, hogy a legtöbb vétkes cég rég csődöt jelent, mire a hatóság kopogtat az ajtaján.

Ciprus májusig bírja

Az állami kiadások májusig finanszírozhatók Cipruson − jelentette ki Vászosz Szhiarlisz távozó pénzügyminiszter. Figyelmeztetését arra alapozza, hogy a tárca három hónappal előre tervezi a kiadásokat és a bevételeket. Május után a kormány nem lesz képes kifizetni a közalkalmazottak juttatásait és a nyugdíjakat.

Az első két hónap költségvetési adatai azt mutatják, hogy januárban 300 millió euró adót nem sikerült beszedni, és februárban is volt elmaradás. A pénzügyminisztérium állítása szerint idén 70 százalékkal javították az adóbehajtás hatékonyságát, de Jannisz Szturnarasz pénzügyminiszter a múlt héten parlamenti képviselőknek elismerte, hogy az elmaradt bevételt újabb kiadáscsökkentésekkel kell ellensúlyozni. Bill Murray, az IMF szóvivője ennél világosabban fogalmazott: a kormány nem kerülheti el az újabb bér- és nyugdíjcsökkentéseket, ha nem tud több adót beszedni. Aligha teljesülhet a 2013-as bevételi terv, ha sürgősen nem javul a helyzet ezen a téren. A trojka látogatásának eredményétől függ, hogy Görögország megkapja-e az EU−IMF kedvezményes hitel 2,8 milliárd eurós következő részletét.