Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank értékelése alapján Magyarország már megérett a felminősítésre, és bár a Standard and Poor's (S&P) pénteken nem javított az államadós-besorolásokon, a jegybank szerint jövő év elején várható az S&P felminősítése, a Fitch részéről pedig augusztus végén számítanak a pozitív döntésre - írta az MTI.

Az S&P péntek késő esti döntését követő jegybanki közlemény emlékeztet rá, hogy a Fitch-nél Magyarország már szinte egy éve pozitív kilátással rendelkezik, és az intézet módszertana alapján figyelt kulcsváltozókban jelentős javulás ment végbe az előző lépés óta.

Az S&P a "mutatóknak e kedvező szinteken történő stabilizálódására" és a globális befektetői környezet stabilizálódására várhat a felminősítéssel.

A jegybank a hitelminősítő döntése előtt már felhívta a figyelmet: Magyarország megérett az újabb felminősítésre, amelyet a makrogazdasági kulcsváltozók széles körének javulása mellett a hitelminősítő fókuszában lévő két speciális mutató javulása, így a bankrendszer nem-teljesítő hiteleinek drasztikus csökkenése és a banki hitelezés dinamikus növekedése is alátámaszt.

Az S&P által kiemelten figyelt tényezők közül a pénzügyi rendszer gyors ütemben erősödött az elmúlt évek során - írta a jegybank. A bankrendszer nem-teljesítő hiteleinek aránya drasztikusan csökken, és a banki hitelezés is dinamikusan növekszik, mely bővülés az előrejelzések alapján a jövőben is fennmarad. E kedvező változásokhoz az MNB számos programjával, köztük a növekedési hitelprogrammal (nhp) aktívan hozzájárult - hangsúlyozták.

"Emellett a hazai gazdasági szereplők és a kormányzat sikeres erőfeszítéseinek köszönthetően a magyar gazdaságot változatlanul stabil fundamentumok jellemzik" - írták. Példaként említették, hogy a dinamikus gazdasági növekedés mellett az ország külső adóssága jelentősen csökkent, finanszírozási képessége tartósan magas. Továbbá a fiskális folyamatok fenntarthatóak, a költségvetés hiánya alacsony, a GDP-arányos államadósság folyamatosan zsugorodik, és a devizaadósság aránya jelentősen csökkent.

"A hitelminősítő kivárását egyrészt a mutatók kedvező értékeken való stabilizálódásának igénye indokolhatja, másrészt számottevő szerepe lehetett benne a turbulens feltörekvő piaci környezetnek, illetve a több jelentős feltörekvő piaci országnál elmúlt évben megfigyelt leminősítéseknek is" - fogalmazott az MNB.

Összességében a Magyar Nemzeti Bank pozitív hitelminősítési pályára számít a jövőben a három meghatározó hitelminősítő intézetnél. A Fitch augusztus végén vizsgálja felül Magyarország államadós-osztályzatát, és az általa kiemelten figyelt mutatók esetében, különösen a külső egyensúlyi és növekedési képben jelentős javulás volt tapasztalható az elmúlt években. Így a pozitív kilátást a Fitch felminősítésre válthatja augusztusi döntése során - erősítették meg.

Az S&P pénteken megerősítette Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósság-kötelezettségeinek "BBB mínusz/A-3" szintű, befektetési ajánlású besorolását. A nemzetközi pénzügyi szolgáltató csoport globális minősítési részlege (S&P Global Ratings) péntek éjjel Londonban bejelentette azt is, hogy a magyar szuverén osztályzatra változatlan pozitív kilátás érvényes.

A kép forrása: Szabó Dániel