Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság cikke

A  németek a 70−90 millió euróból egy autóalkatrész-gyártó üzemet építenének a Nokia távozása után üressé váló nemeszsuki ipari parkban. A Bosch várhatóan mintegy ezer személynek biztosít majd munkát − tette hozzá Tise.
A bejelentés némileg enyhíti a román kormányra nehezedő nyomást, a hatóságokat ugyanis villámcsapásként érte a Nokia csütörtöki bejelentése, miszerint év végéig bezárják a Kolozsvár melletti gyárat és kivonulnak Romániából. A helyzet komolyságát mutatja, hogy Emil Boc  miniszterelnök a csütörtök estére összehívott válságtanácskozáson  kijelentette, a kabinetnek fel kell készülnie további multinacionális  cégek kivonulására.

Elemzők szerint az üzem bezárása akár egy százalékponttal is ronthatja a 2012-re vonatkozó 3−3,5 százalékos növekedési prognózist. A mobiltelefon-gyártó 1,6 milliárd eurós éves forgalma Románia exportjában öt, a bruttó hazai össztermékben pedig becslések szerint 1,3 százalékot jelentett.

Miközben Bukarest elsősorban a kedvezőtlen világgazdasági helyzetet okolja a Nokia távozásáért, elemzők többsége úgy véli, hogy a finnek döntését a helyi infrastrukturális és fiskális hiányosságok is befolyásolhatták. A titkosított szerződést 2007-ben maga is aláíró Marius Nicoara, a Kolozs megyei önkormányzat akkori elnöke szerint ígéretet tettek arra, hogy az önkormányzat a kolozsvári repülőtéren cargo terminált épít, és befejezik az észak-erdélyi autópályát a magyar határig.

A város repülőtere azonban máig nem alkalmas nagyobb áruszállító gépek fogadására, az autópálya építése pedig gyakorlatilag évek óta szünetel. Ígéretek mellett azonban jelentős állami támogatásban is részesült a Nokia: ingyen kapta a közel 100 hektáros területet, továbbá a kormány 12 millió eurót folyósított infrastruktúra-fejlesztésre. Szakbizottság vizsgálja annak lehetőségét, hogy az önkormányzat mennyit kaphat vissza az összesen 20 millió euróra becsült, korábban a Nokiának nyújtott támogatásból − közölték a város elöljárói.