A Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központhoz (Ntak) már több mint 1000 szálloda csatlakozott, és megkezdődött a panziók regisztrációja, jövő évtől pedig már az összes magyarországi szálláshely digitálisan, naprakészen szolgáltat majd statisztikai adatot a hatékonyabb működés, fejlesztések és a célzott marketing kampányok érdekében - közölte a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ).

A magyarországi szállodákban július 1-jén kötelezően elindult a digitális adatszolgáltatás a központi rendszerbe, a szálláshelyek az adatszolgáltatási kötelezettségeiket csak Ntak kompatibilis szoftverekkel teljesíthetik, a MTÜ-től pedig összesen 11 cég 14 fajta szoftvere kapott engedélyt.

A KSH adatai szerint júliusban 515 ezer külföldi és 490 ezer belföldi vendég szállt meg a hazai szállodákban, tehát összesen egymillió vendégről küldhettek adatokat a szállodák a Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyelete alatt álló MTÜ-nek. Rogán Antal, a kabinetirodát vezető miniszter pedig korábban elmondta: a külföldiek esetében folyamatosan adatokat továbbítanak az idegenrendészeti szervek részére. A legtöbb vendég pedig Németországból, Lengyelországból és Csehországból érkezett hozzánk. Ugyanakkor júliusban még nem működött tökéletesen az Ntak-rendszer, így nem érkezett adat minden szállodából.

A kormány szerint a rendszer kizárólag statisztikai célú, ilyen adatkörökbe tartozó adatok digitális kezelésére alkalmas - semmilyen, a vendégekkel kapcsolatos személyes adatot nem rögzít, és nem is fogad be. A rendszerben a legfontosabb turisztikai mérőszámokat lehet látni, azaz, hogy hány turista, melyik országból, hány napot tölt az adott szálláshelyeken, milyen szolgáltatásokat vesz igénybe és mennyi pénzt költ.