Folytatódhat a termelői piacok "aranykora"

A kormány támogatásának köszönhetően két és félszeresére nőtt a termelői piacok száma 2012 és 2019 között – mondta Nagy István agrárminiszter szombaton, a nagykőrösi piaccsarnokban tartott sajtótájékoztatón.
Tóth László Levente, 2020. január 25. szombat, 15:42
Fotó: Napi.hu

Az agrárminiszter felhívta a figyelmet arra: a magyar agrárgazdaság sikeres jövőjének egyik fontos feltétele, hogy a vidék saját, helyi erőforrásaira támaszkodva önálló legyen, ezáltal pedig növekedjen a munkaerő-, és népességmegtartó ereje. A kormány és az agrártárca is ebben a szellemben dolgozik. Minden lehetséges eszközzel támogatja a helyi élelmiszer termelést és a helyi élelmiszer értékesítést.

Ez a célkitűzés nemcsak gazdasági szempontból fontos, a termelői piacok ugyanis erősítik a helyi közösségeket, személyes kapcsolat alakul ki vásárló és eladó között, a fogyasztók kiváló minőségű, helyben, kedvezőbb ökológiai mutatókkal megtermelt élelmiszerekhez jutnak, továbbá őrzik gazdag gasztronómiai kultúránkat - hívta fel a figyelmet Nagy István.

Közel 300 termelői piac működik az országban, ami két és félszerese a 2012-es szintnek. A helyi termelői piacok száma ugyanis 2019-re 117-ről 298-ra emelkedett. A kormány még 2012-ben határozta meg jogszabályi keretekkel a termelői piac fogalmát. Erre azért volt szükség, hogy a vidék saját erőforrásaira támaszkodva erősítse önállóságát, növekedjen a munkaerő- és népességmegtartó ereje. A rendelkezés értelmében a termelői piacok a kereskedői piacokhoz képest könnyített feltételek mellett üzemelhetnek, azzal a kikötéssel, hogy ezeken a piacokon kizárólag kistermelők értékesíthetik a saját gazdaságukból származó mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeiket. A jogszabályi keretekkel tehát meghatároztuk, hogy mit lehet termelői piacnak hívni, akkor 117 termelői piac alakult, számuk pedig azóta folyamatosan nő - mondta Nagy István.

A helyi termelői piacok fejlődéséhez hatékonyan járul hozzá at európai uniós támogatású Vidékfejlesztési Program is - mondta a miniszter. A "Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális fejlesztése, közétkeztetés fejlesztése" című pályázat keretében helyi termelői piac vagy vásártér kialakítására, illetve fejlesztésére 279 kérelmező összesen 6,13 milliárd forint fejlesztési forráshoz jutott hozzá. Ebből a keretből - mutatott rá - Nagykőrös önkormányzata közel 50 millió forint támogatásban részesült. Ezen kívül a település piaccsarnokának újjáépítésére és annak környezetrendezésére, valamint a hozzá kapcsolódó útépítésre 600 millió forintos támogatást kapott a magyar kormánytól.

Az agrárminiszter bízik benne, hogy intézkedéseik és támogatásaik hatására tovább folytatódik a helyi termelői piacok aranykora és ezek a piacok egyre népszerűbb, megbecsültebb színterei lesznek a helyi termelők és vásárlók közösségének.

 

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

znojmo, 2020.01.25 19:13

Nekem ezzel az a bajom hogy a kistermelői árukínálat? Köszönöm szépen. Nem hagyom magam megmérgezni, totálisan hülyék a kemikáliákhoz és termelnek. Nekem a szakemberek által irányított termelés tetszik ami szakszerű és biztonságos.

Lehet uitálni a nagyokat csak azért mert trendi. a mariska néni mérgezett opaprikáját egyék csak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2020.01.25 17:53

"Minden lehetséges eszközzel támogatja a helyi élelmiszer termelést és a helyi élelmiszer értékesítést."
-------------
A qrmány, pont a fidesz qrmány cseszte el, hogy sok kis hazai termelő, jóízű, valódi termést vigyen a piacra.
Nehogymá havi pár kiló termésért kelljen vállalkozást, őstermelőit váltani havi több 10 000 forint kiadással, adóval.
És ezt a magyarkodó fidesz találta ki.
Sok jó, házi magyar áru esett ki a piacról.
Azzal egyetértek, hogy termelő cím mögé bújva ne áruljanak vásárolt nagyüzemi termést, aminek nem ismert az útja, és ott valóban történhet csalás.
A termésen látszik, hogy kiskerti vagy nagyüzemi, külföldi, és a termelőt le lehet ellenőrizni, hogy a kertjében van-e olyan termés amit árul.
Adót is fizessen az eladás után, de ne havi díjat, akár több mint 100 000 forintot.
Nyugta, annak bevétele, kiadása alapján adót, s úgy tisztességes.
Fidesz, ne nyomd fullba a népnyúzást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html