Az idei év első négy hónapjában - a főbb adónemeket tekintve - általános forgalmi adóból (áfa) 349,3 milliárd forinttal, személyi jövedelemadóból (szja) 55,5 milliárd forinttal, jövedéki adóból 36,5 milliárd forinttal, a szociális hozzájárulási adóból (szocho) és a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból összesen 160,9 milliárd forinttal több folyt be, mint az előző év azonos időszakában - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.

A pénzügyér szerint mindez azt mutatja, hogy a kiszámítható költségvetési és gazdasági folyamatoknak köszönhetően az idei 1,8 százalékos GDP-arányos hiánycél továbbra is tartható, míg az államadósság aránya idén a GDP 70 százaléka alá mérséklődhet.

Az állami intézményrendszer működtetése és a közszolgáltatások biztosítása, a szociális- és nyugdíjkiadások teljesítése mellett a kormány folytatja az uniós finanszírozású projektek megelőlegezését - ttete hozzá Varga. Idén január-áprilisban összesen 305,9 milliárd forint uniós bevételt számolhatott el a költségvetés, ezzel szemben a kiadások 489,3 milliárd forintot értek el.

Az államháztartás központi alrendszerének első négyhavi egyenlege a központi költségvetés 80,7 milliárd forintos hiányából, az elkülönített állami pénzalapok 33,1 milliárd forintos, valamint a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 8,6 milliárd forintos többletéből tevődött össze.