Mégis bevezetik a nulladik évfolyamot az általános iskolákban?

Korábban úgy tűnt, a kormány elvetette az ötletet, mégis bekerülhetnek az új nemzeti alaptantervbe (nat) az óvoda-iskola átmeneteként szolgáló felkészítő osztályok - számolt be a Népszava.
Domokos László, 2019. november 8. péntek, 07:30
Fotó: Shutterstock

A korábbi hírekkel ellentétben a kormány nem mondott le a kilenc osztályos általános iskola tervéről, a készülő új natban mégis helyet kap a nulladik évfolyamról szóló rész - értesült a naplap.

Ezek olyan felkészítő osztályok lesznek, amelyeket az óvoda és az általános iskola közé illesztenek be, és elsősorban azok a gyerekek kerülnek ide, akik még nem elég érettek ahhoz, hogy első osztályba lépjenek.

A közoktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) nem erősítette meg, de nem is cáfolta a híreket. Megfogalmazásuk szerint amíg az új nat előkészítés alatt van és nincs róla döntés, addig a tartalmáról nem tudnak tájékoztatást adni.

Amögött, hogy az oktatásirányítás mégis bevezetné a felkészítő évfolyamokat, a köznevelési törvény idei módosítása állhat: annak a kisgyermeknek, aki adott év augusztus 31-éig betölti hatodik életévét, már kötelezően iskolába kell mennie. Az iskolaérettség megállapításának protokollja is változott: a szülők és az óvoda helyett az állam dönt a gyerekek sorsáról, az Oktatási Hivatalnak (OH) kell halasztási kérelmet küldeni. Ha az OH úgy dönt, jogos a kérelem, a gyerekek az óvoda helyett a nulladik osztályokban kaphatnak felkészítést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

zappara, 2019.11.08 11:53

@DrNemoda: @DrNemoda: szerencsétlen picik..egy iskola sincs felkészülve a fogadásukra..nyilván jobb lenne nekik az oviban..a 6 éves iskolakezdés is korai..finnországban ez a 7. év (szerintük nem alkalmasak korábban erre)..de négy év alatt mégis messzebb jutnak (sokkal jobb eredményt érnek el), mint mi itthon a 8 év alatt...úgy tűnik, megtalálták azta lukat, amin lkeresztül még rontani lehet..tényleg..ez tényleg szándékos? (met ennyit és ekkorákat, amit az oktatásban tévednek, már nem is hiszem el, hogy csupán ostobaság, felkészületlenség lenne, mert szisztéma az látszik benne..mintha a cél az lenne, amit végül is az eredményén látunk...ill. eredménytelenségén)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

DrNemoda, 2019.11.08 07:38

Itt most tényleg néhány felkent, önjelölt, hivatalos reformer főz valamit nagy titokban - milliók számára ? A bőr az orcákon nem feszül még ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html