Az ECB is megszólalt az MNB-törvénnyel kapcsolatban

Ötoldalú, szakértői szintű egyeztetésen vizsgálják majd a Magyar Nemzeti Bankról (MNB) szóló törvény csütörtökön beterjesztett módosító javaslatát - közölték az MTI-vel az Európai Központi Bank (ECB) sajtóosztályán.
MTI, 2012. június 21. csütörtök, 14:28
Fotó: Napi.hu

Az utóbbi hónapokban a jegybanktörvény módosítására vonatkozó különböző javaslatokat az ECB, az Európai Bizottság (EB), a Nemzetközi Valutaalap (IMF), az MNB és a magyar kormány szakértőiből álló csoport tárgyalta meg. Az új javaslatot ugyanez a testület vizsgálja majd - mondta az MTI-nek Miltényi Eszter, az ECB sajtóosztályának Ciprusért, Máltáért, Magyarországért, Szlovéniáért és Portugáliáért felelős munkatársa. A vizsgálat végeztével az ECB hivatalos szakvéleményt készít a javaslatról.

A szakértői csoport munkájának menetrendjéről, kezdetének és lezárásának tervezett időpontjáról nem kívánt nyilatkozni. Ugyanakkor megerősítette, hogy az ECB-hez is megérkezett Simor András MNB-elnök és Varga Mihály tárca nélküli miniszter közös levele a jegybanktörvény módosításáról.

A Bizottság még nem kapott levelet

Simor és Varga a levelet Christine Lagarde-nak, az IMF ügyvezető igazgatójának, Mario Draghinak, az ECB elnökének és Olli Rehnnek, az EB alelnökének, pénzügyi biztosának küldte el. Az érintettek közül az ECB-n kívül az IMF jelezte, hogy megkapta a levelet, míg az Európai Bizottság (EB) közlése szerint még nem értek Brüsszelbe a magyar kormány levelei. Olivier Bailly bizottsági szóvivő szerint a testület tud róla és várja a dokumentumokat, egyelőre azonban sem José Manuel Durao Barroso elnök, sem Olli Rehn pénzügyi biztos nem kapta meg a levelet.

Bailly hozzátette: amint a levél megérkezik, annak tartalmát közösen megtárgyalják az Európai Központi Bank (ECB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) illetékeseivel. A bizottság csak ezt követően alakítja ki álláspontját arról, hogy megfelelnek-e a módosítások az uniós elvárásoknak.

Korábbi közlés szerint ez utóbbitól tette függővé a bizottság a jegybanktörvényben indított kötelezettségszegési eljárás formális megszüntetését.

A levélben a magyar fél kifejtette, hogy a magyar kormány elfogadta a nemzetközi intézmények által az ötoldalú tárgyalásokon megfogalmazott mindazon javaslatokat, amelyek az Magyarországnak összeállítandó IMF/EU hitelprogramról szóló tárgyalások megkezdésének előfeltételét képezték.

A nemzetgazdasági miniszter által benyújtott törvényjavaslat szerint változnának egyebek között a monetáris tanács tagjainak és a MNB elnökének felmentésére vonatkozó passzusok. A monetáris tanácsnak továbbá nem kell megküldenie a kormánynak a testület napirendjét, és a kormány képviselője nem venne részt a testület ülésein.

A tervezet egyebek mellett a monetáris tanács tagjainak és az MNB elnökének felmentésére irányuló eljárás szabályait is változtatni javasolja, a részletes indoklás szerint az ECB korábban megfogalmazott szakvéleményének való megfelelés érdekében.

Orbán is, Rogán is írt levelet

Orbán Viktor kormányfő José Manuel Barrosót, az Európai Bizottság elnökét külön levélben arról tájékoztatta, hogy nem kíván előterjesztést tenni további jegybankalelnök kinevezésére. A miniszterelnök mellett levelet írt Rogán Antal, a parlament gazdasági bizottságának fideszes elnöke is, aki Olli Rehn pénzügyi biztost arról tájékoztatta, nem kíván azzal a parlamenti bizottsági jogkörrel élni, hogy előterjesztést tegyen a monetáris tanács új tagjaira.

Orbán Viktor ugyancsak tájékoztatta Barrosót azokról az intézkedésekről, amelyek az Európai Bizottságnak, az Európai Központi Banknak és a Nemzetközi Valutaalapnak a magyar jegybanktörvényhez fűzött megjegyzései nyomán történtek. Értesítette egyebek mellett arról, hogy az EU-ban Magyarország ellen indított kötelességszegési eljárás kapcsán a kormány két törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek.

Ezek közül azt, amely szerint nem kerül sor az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) összevonására, az Országgyűlés már el is fogadta. Másik indítványával a kormány módosítani kívánja a jegybanktörvényt. A parlament várhatóan hamarosan elfogadja a módosításokat, biztosítva ezzel a kötelességszegési eljárás során felmerült összes kérdés megfelelő kezelését.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ZalanIvan, 2012.06.22 23:16

@lomb: Maga elszántabb, mint a Vöröshadsereg volt Leningrádnál. Önt már kipipálhatja a rendszer, készen van, felesleges bármilyen további szóróanyag küldése. Mindenkiben neoliberális, kommunista ellenséget lát, aki nem tud azonosulni a jelenlegi gazdasági ámokfutással.
Viszont az "Ezt tudják maguk!" mondata nagyon tetszett. Jót derültem rajta. Olyan igazi ellenségkeresős.Már újra bepróbálkozott beskatulyázni valahova. Küzd ezzel az eszmével, mint disznó a jégen.Továbbra is felesleges mert politikus nem érdekelt soha, csak a gazdaság.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lomb, 2012.06.22 20:38

@ZalanIvan: "A taktika már évtizedek óta ez ebben az országban, hogy egy dolgot- bármi is legyen az - sokszor kell elmondani az embereknek, és akkor elhiszik."

Ezt tudják maguk! A neoliberálisnak titulált média (a magyar média 80%-a)és jól fizetett csatlósai ezért sulykolják, hogy OV és kormánya minden intézkedése ördögtől való. Ennek ellenére sokan vagyunk, akik ezt a külföldről is megtámogatott hazugságdömpinget nem hisszük el. Ám, ha maga ebben leli örömét - a "vélemény" szabadsága jegyében - isten neki, csak hagyjon békén engem a "véleményével".
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MegaLaciBacsi, 2012.06.22 16:04

@Blama: A cikk írója Lisa Karpova=Drábik. :D
Igazi fogyatékkal élő vagy. Tudom, h egy lábad van de most nem erre céloztam.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ZalanIvan, 2012.06.22 13:45

@lomb: Talán ha olcsóbb lenne a bélyeg, elgondolkodnék rajta.
Felesleges erőlködés a részéről engem besorolni bárki hívei közé, de ha magát ez nyugtatja meg, hát tegye. Maga a vágyait írja le, mint a napközis gyerek a Télapónak ebéd után. Valójában ez nem a maga hibája, mert maga is áldozat. A taktika már évtizedek óta ez ebben az országban, hogy egy dolgot- bármi is legyen az - sokszor kell elmondani az embereknek, és akkor elhiszik.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zolko_123, 2012.06.22 13:42

@Blama: ismeri a különbséget az EU és az ECB között ?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html