Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jelen állás szerint azok járnak a legjobban, akik novemberig várnak a babaváró hitel igénylésével. A Bank360 számításai szerint azok, ehhez képest viszont azok, akik júliusban kötöttek szerződést 1,5 millió forinttal járhatnak rosszabbul.

Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) közlése szerint október 1-jén 1,16 százalékra csökkent a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat, amivel minden eddiginél kedvezőbb feltételekkel vehető igénybe a 10 millió forintos kamatmentes hitel.

A kamatmentesség úgy valósulhat meg, hogy az állam megtéríti a bankok felé a rendeletben meghatározott kamat aktuális értékét, a hitel feltételeinek megfelelően ez így marad a futamidő végéig.

Előfordulhat azonban, hogy valami miatt elbukjuk a kamatmentességet, és akkor egy összegben vissza kell fizetni az igénybe vett támogatást, a hitelt pedig a büntetőkamattal együtt kell tovább törleszteni. Itt jön képbe az ÁKK és a babaváró hitelre vonatkozó referenciakamat.

A referenciakamat alapján számolják ki, hogy a kamattámogatás elvesztése esetén mekkora összeget kell visszafizetni. Az elmúlt hónapok referenciaértékeit figyelembe véve kiderül, hogy kifejezetten sokat számít az igénylés dátuma, ha elveszítené valaki a kamatmentességet.

Sokkal alacsonyabb visszafizetendő összeggel találkozhat az, aki most kalkulál, rá ugyanis már a szeptemberben közzétett referenciakamat vonatkozik.

Előre nem tudható, hogy milyen irányba változnak a referenciakamatok, az azonban már most látszik, hogy azok, akik novemberben adják majd be az igénylést, kedvezőbb feltételekkel vághatnak neki a törlesztésnek, mint azok, akik már túl vannak a szerződéskötésen.

A Bank360 szerint nincs akadálya a további csökkenésnek, így az is elképzelhető, hogy azok járnak a legjobban, akik még tovább kivárnak az igényléssel.