Az év ezen időszakában kimondottan jó fázisban van a balatoni nádas: április 10. környékétől megjelentek az új hajtások, kezdődik a vegetációs periódus. A nádas ugyanabban az állapotban van, mint az elmúlt évben. Sőt, "az elmúlt 10-15 évben eléggé leszűkítették a Balaton vízmozgását, ami azt jelenti, hogy míg 100 évvel ezelőtt 50-60-70 centiméter vízmozgás is volt egy éven belül, a közelmúltban ez mindössze 20 centiméter - olvasható az Infostarton.

A túlstabilizált és magas vízszint eredményezi azt, hogy a Balaton nádasainak állapota nagyjából 10 éve stagnál, se nem romlik, se nem javul. Állapota nagyjából a kilencvenes évek állapotában megmaradt.

A másik szempont, ami talán a negatív színben tüntetheti fel a balatoni nádas állapotát, hogy az elmúlt években télen nem volt olyan jég a Balatonon, ami a nádaratáshoz létszükséglet.

Gyakorlatilag nem volt nádaratás, így jelentős mennyiségű szervesanyag hullott a nádasok területén az üledékre, ami a jövőben akár veszélyeztetheti is a nádas állapotát

- figyelmeztetett az MTA kutatója.