Gőzerővel készülnek a bankok az azonnali utalás júliusi bevezetésére. A tesztek már több banknál tavaly elkezdődtek, az ügyfeleknek azonban az élesítésig valószínűleg várniuk kell a kipróbálásra. Az ügyfelek mellett a bankok is várják már a startot, sokat remélnek ugyanis az új korszaktól.

"Jelenleg két ponton van lemaradásban az átutalási rendszer a készpénzhez képest. Nem 0/24-ben használható és nem azonnali, vagyis a tranzakcióknak bizonyos átfutási idejük van. Az azonnali átutalási rendszer júliusi bevezetésével egy csapásra mindkét probléma megoldódik" - nyilatkozták a Napi.hu-nak K&H Bank szakértői. A lehetőség persze, hogy átutalást is lehet majd használni olyan helyzetekben, amelyekben jelenleg csak készpénzt lehet, még nem jelenti azt, hogy júliustól hirtelen mindenki az átutalásra fog átállni a banki nyitvatartási időn kívül, és amikor kell, hogy azonnal megtörténjen a tranzakció - vélik a K&H-nál.

Az MKB szakértői szerint - mint minden újdonság esetében - az ügyfelek magatartásán is múlik annak felfutása. Azt várják, az idén a technikai feltételek kialakítására ugyan már sor kerül a bankrendszerben, az ügyféligényekre szabott különféle szolgáltatások felfutása viszont csak 2020-tól indulhat majd meg. Az OTP is fokozatos megugrásra számít.

Áttörés inkább hosszú távon jöhet

"A bevezetést követő időszakban nem várjuk az érintett tranzakciószám drasztikus növekedését, ugyanakkor bízunk benne, hogy ez az új, ügyfeleink számára számos előnyt nyújtó utalási megoldása közép és hosszabb távon jelentős készpénzes ügylet kört tud elektronikus csatornákra terelni" - írták lapunk kérdésére válaszolva. A helyzet hasonló az érintéses bankkártyás fizetés megjelenéséhez, a K&H-nál az azonnali átutalások felfutásában is hasonló dinamikára számítanak.

"Úgy látjuk, a másodlagos azonosítók használata már rövid távon is kedvező változást hozhat, hiszen lényegesen könnyebbé válik ezzel az átutalás. A készpénzhasználatot tartósan kiszorító hatását azonban elsősorban hosszú távon várjuk annak köszönhetően, hogy számos, jelenleg még készpénzes fizetési helyzetben az elektronikus fizetés válthatja fel a készpénzhasználatot" - teszik ehhez hozzá az UniCreditnél.

Csend honol a költségek kapcsán

A hitelintézetek arról nem beszélnek, mennyibe kerülnek a fejlesztések. Az OTP annyit azonban elárult, a határidők közelsége miatt a bankszektor jellemzően együtt valósítja meg az azonnali fizetés projekt és az új uniós pénzforgalmi irányelvnek, a PSD2-nek való megfeleléssel járó feladatokat. "Mindkét jogszabály végrehajtása komoly erőforrásokat igényel munkaerő és a költségek tekintetében is" - mondja az OTP.

Az azonnali utalási rendszer belső tesztjét az OTP már tavaly elkezdte, jelenleg a központi infrastruktúra tesztje zajlik a banknál. A K&H-nál és a CIB-nél is elkezdődött az azonnali átutalási rendszer tesztelése, hogy az MNB által előírt nyári éles indulásra minden rendben legyen a szolgáltatással. A CIB az első bankok között volt, amelyik jelentkezett az önkéntes országos tesztelésre. A MKB-nál a rendszer komponenseinek tesztelése még 2018-ban elkezdődött, a teljes rendszert pedig a GIRO által jelzett ütemterv szerint fogják kipróbálni.

Az azonnali utalás a bankok eddigi ígéretei szerint nem lesz drága. "A vonatkozó jogszabályi előírások a jelenlegivel megegyező vagy annál kedvezőbb költségszerkezetet írnak elő az azonnali utalási tranzakciók kapcsán" - mondja az OTP. Az MKB-nál a jelenlegi tervek szerint ugyanannyiba fognak kerülni az azonnali tranzakciók, mint a többi átutalás.

Az biztos, hogy az árazásban szerepet játszik majd a tranzakciós illeték mértéke is. Az idéntől nem kell megfizetnie 0,3 százalékos közterhet a 20 ezer forint alatti utalásokra a lakossági ügyfeleknél, a többi tranzakcióra azonban igen, és ezt a hitelintézetek döntő része át is terheli a fogyasztókra. Varga Mihály pénzügyminiszter ugyan megígérte nemrég, hogy felülvizsgálják az illeték csökkentésének a lehetőségét. Jelenleg viszont az idei költségvetésben még 228,1 milliárd forintnyi tranzakciós illetékbevétel szerepel, amit a pénzügyi cégektől vár az állam.