Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egy évvel korábbinál 5,3 százalékkal több, összesen 3,9 milliárd liter üzemanyagot adtak el Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ)  tagjai, amelyek között megtalálhatóak a legnagyobb kúthálózatokat működtető cégek például a Mol, a Shell, a Lukoil, az OMV, Mobil Petrol.

A gázolajból 2,43 milliárd liter fogyott, ez 5,5 százalékos növekedésnek felel meg 2018-hoz képest. A benzinforgalom 4,8 százalékkal közel 1,5 milliárd literre emelkedett. (Lényeges, hogy teljes magyarországi kúthálózat 35-40 százalékát úgynevezett "fehér kutak" adhatják, amelyek egyik nagy hálózathoz sem tartoznak. Ezek forgalmáról a MÁSZ-nak nincsenek konkrét adatai, így nem  szerepelnek a fenti statisztikában.)

A MÁSZ-statisztikákból kiderül, hogy a prémium minőségű - a hagyományos gázolajnál és benzinnél - jellemzően 20-50 forinttal drágább üzemagyaoknál jóval nagyobb volt a növekedés. A prémium benzin esetében 24 százalékos növekedést történt, ami 116 millió liternek felel meg. A prémium gázolaj forgalma 12 százalékkal 222 millió literre nőtt.

Bár a prémium üzemanyagok forgalma látványosan nőtt, a teljes piacon a részesedésük 10 százalék alatti, a benzinnél a prémiumok aránya a teljes forgalomra vetítve 7 százalék, a gázolajnál több mint 9 százalék.

Az idei évben a prémium benzinek iránti keresletet fokozhatja, hogy ezek E5-ös jelölésűek, miközben tavaly december óta a a legtöbb kúton kapható 95-ös E10-es jelölésű, utóbbiban magasabb a bionkomponensek aránya. (A témáról részletesen ebben és ebben a cikkünkben olvashat.)