Brüsszel két hónapot adott az Orbán-kormánynak

Az Európai Bizottság a távközlési és a kiskereskedelmi szektorra kivetett különadók miatt még csak figyelmeztetést intézett Magyarországhoz, és további tájékoztatást vár a kormánytól.
MTI-Eco, 2012. június 21. csütörtök, 15:20
Fotó: Napi.hu

Az Európai Bizottság hivatalos figyelmeztetést intézett Magyarországhoz a távközlési szektorral kapcsolatban 2010-ben hozott adóügyi szabályok, illetve a különleges kiskereskedelmi adók ügyében - közölte csütörtökön az uniós végrehajtó testület szóvivője, megerősítve a korábbi híreket.

Elmondta, az ügyben az első lépést jelentő hivatalos figyelmeztetést nem tették közzé az aznap meghozott több tucat olyan döntéssel együtt, amelyek - már a kötelezettségszegési eljárás második szakaszának megfelelően - az úgynevezett indoklással ellátott vélemény megküldéséről szólnak.

A Nemzetgazdasági Minisztérium minderre reagálva közölte, Magyarország továbbra sem kívánja módosítani a bizottság által vitatott jogszabályokat, mert a kormány álláspontja szerint azok teljes mértékben megfelelnek a közösségi jognak.

A brüsszeli szóvivő magyarázata szerint a hivatalos figyelmeztetés valójában még nem jelenti a kötelezettségszegési eljárás megindítását, hanem pusztán azt, hogy további tájékoztatást kérnek a magyar kormánytól. "Két hónapot adtunk arra, hogy további tájékoztatást adjanak ezekről az adókról. Ha még annak nyomán is aggályaink lesznek, akkor majd megindítjuk a kötelezettségszegési eljárást" - fogalmazott a szóvivő.

Emlékezett, hogy 2010 végén az Európai Bizottsághoz panasz érkezett néhány olyan nemzetközi távközlési szolgáltatótól, amely tevékenységet fejt ki Magyarországon. A panaszok alapján a különleges adókat az említett vállalatok a külföldi cégekkel szembeni hátrányos megkülönböztetésként értelmezték.

"Nagyon alaposan áttekintettük a kérdést, kapcsolatban vagyunk a magyar hatóságokkal, hogy további tájékoztatáshoz jussunk. Ennek a tevékenységnek az eredményeként döntöttünk most úgy, hogy eljött az ideje a hivatalos figyelmeztetés megküldésének" - mondta az Európai Bizottság szóvivője.

Újságírói kérdésre a szóvivő megerősítette, hogy a mostani hivatalos figyelmeztetésnek nem tárgya a legutóbbi megszavazott telefonadó. Azt is világossá tette, hogy a válságadó ügyében két szálon merült fel a jogellenesség eshetősége. Az egyik nem az adóügyeket, hanem a "digitális menetrend" ügyét illeti. E területen Neelie Kroes EU-biztos hivatala vizsgálódott, s az a kérdés, hogy eleget tettek-e az úgynevezett felhatalmazási előírásoknak. Ezek értelmében a távközlési szektorban a különleges elvonásokból származó állami bevételeket magának a szektornak a fejlesztésére kell fordítani.

Most azonban - szögezte le a szóvivő -, kifejezetten adójogi területen, azt illetően szeretnének tisztán látni, hogy történt-e diszkrimináció a piaci szereplők egy részével szemben.

Az ügynek van egy harmadik szála is, az Európai Bizottság még márciusban az Európai Bírósághoz fordul a távközlési szektor magyarországi különadójának ügyében, mert "a tagállam az uniós szabályokat megszegve továbbra is árbevételen alapuló különadó-fizetésre kötelezi a távközlési szolgáltatókat". A különadó a 2010 októberében bevezetett úgynevezett válságadó egyik eleme, amelyet Magyarország az államháztartás egyensúlyának javítása érdekében a gazdaság három fő ágazatára (a bolti kiskereskedelmi tevékenységre, a távközlési tevékenységre és az energiaellátók teljes vállalkozási tevékenységére) vetett ki. A bizottság ezt jogtalannak ítélte. Az uniós távközlési jogszabályok értelmében ugyanis az ágazatspecifikus díjak kizárólag az ágazat szabályozásával összefüggésben felmerült költségek fedezetéül szolgálhatnak, nem lehetnek eszközei az államkassza gyarapításának - áll a testület közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.06.21 16:32

@Fricibacsi: Ez az, ennyi kell - átnevezni. A faxa magyar gyerekek megcsinájják!

Ja, a pízt, azt aggya mindenhő az EU, mert az nekünk jár!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.21 16:19

Orbán rendesen szopatja Barrosot.
Legalább munkát ad nekik, ha már a magyaroknak nem tud.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Fricibacsi, 2012.06.21 16:07

Idióta brüsszeliták majd megúnják aztán abbahagyják.
Orbán majd átkereszteli más adóra aztán kezdhetik előlről, oszt jónapot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

obsi, 2012.06.21 15:50

Brüsszel milyen buta!
Pont, mint a vén bolond Blama.
Orbánnak még minimum két éve van!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html