Brutális drágulás a gyümölcsöknél és a burgonyánál

Márciusban a mezőgazdasági termelői árak 2 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest a februári 2,8 százalék után - jelentette csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Napi.hu, 2016. május 12. csütörtök, 09:59
Fotó: Napi.hu

A növekedés a növényi termékek árának 7,4 százalékos emelkedése okozta, miközben az élő állatok és állati termékek ára 7,1 százalékkal csökkent.

Idén márciusában a gabonafélék ára 0,4 százalékkal mérséklődött, míg a búza ára 14 százalékkal visszaesett, a kukorica ára ellenben 8,3 százalékkal nőtt 2015 márciusához képest. A gyümölcsök ára 25, a burgonyáé 45 százalékkal a nőtt ugyanezen időszak alatt.

Az élő állatok termelőiár-szintje 5,8, az állati termékeké 10 százalékkal lett alacsonyabb. A tej ára 12 százalékkal csökkent, így a felvásárlási ár márciusban 76 forint volt literenként, ami februárhoz mérten is 2 forinttal kevesebb volt.

Az idei év január-márciusi időszakában az előző év azonos időszakához viszonyítva a mezőgazdasági termelői árak 2,8 százalékkal növekedtek. A növényi termékek ára 7,9 százalékkal emelkedett, míg az élő állatok és állati termékek ára 5,8 százalékkal csökkent.

A zöldségfélék ára 20 százalékkal nőtt. A vágósertés ára 8,3 százalékkal csökkent, ezen belül az év első két hónapjában emelkedett, a harmadik hónapban azonban csökkent és a 2015. decemberi ár alá süllyedt, így az ár márciusban 310 forint volt kilogrammonként.

A mezőgazdasági termelés ráfordítási árai 0,2 százalékkal alacsonyabbak voltak, ami a folyó termelőfelhasználás árszínvonalának 0,5 százalékos csökkenéséből, illetve a mezőgazdasági beruházások árszínvonalának 2,1 százalékos növekedéséből adódott. A folyó termelőfelhasználás árszínvonalának mérséklődése az energia és a műtrágyák árának 10, illetve 3,4 százalékos csökkenéséből, valamint az állatgyógyászati termékek árának 2,2, a takarmányok árának 4,1, továbbá a növényvédő szerek árának 4 százalékos növekedéséből tevődött össze. Az agrárolló (a mezőgazdasági termelőiár- és ráfordításiár-index hányadosa) értéke 103 százalék volt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2016.05.12 10:30

Meg jo, hogy Mo -on nincs inflacio :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html