CEU: Szijjártó elmondta, mit várnak az USA-tól

Két, kormányzati, valamint szakértői munkacsoporti szinten zajlanak a tárgyalások a Magyarországon működő, Európai Unión kívüli külföldi egyetemekkel - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter újságíróknak hétfőn Budapesten.
Dzindzisz Sztefan, 2017. május 22. hétfő, 11:00
Fotó: AFP

Mind a négy érintett országnak világossá tették az egyeztetés menetét, amelyet három ország megértett, egy negyedik ország budapesti nagykövetsége nem akarja megérteni vagy politikai okokból nem adott választ - fogalmazott. Nem kaptak választ az Egyesült Államoktól arra a kérdésre, hogy kivel kellene tárgyalni - tette hozzá az MTI szerint.

Kínának átadták a megállapodástervezetet, és Thaiföld, valamint Malajzia esetében is hamar megszülethet a kormányközi megegyezés - mondta. (Újra találkoznak a kormány és a CEU képviselői.)

Az Egyesült Államok kormányától azt várják, hogy kijelölje a tárgyalót - közölte. Az nem hiteles hivatkozás - mondta -, hogy nem tárgyalnak kormányzati szinten, mivel a tárca levéltári adatai alapján az amerikai és a magyar kormány három oktatási megállapodást is kötött az elmúlt évtizedekben. A három érintett amerikai egyetem közül kettőnél megvan a szándék a megállapodásra - tette hozzá Szijjártó Péter.

HOZZÁSZÓLÁSOK