Az első házasok által igényelhető legfeljebb tízmillió forintos kedvezményes hitel szabad felhasználású és kamatmentes lesz. Ennek feltételei: 18-40 év közötti legyen az édesanya, az első gyermek megszületése után 3 évig nem kell fizetni a hitelt (felfüggesztés), a második gyermeknél ugyanígy történik, plusz a 30 százalék elengedés érvényes rá, a harmadik gyermeknél pedig megszűnik a visszafizetési kötelezettség (törlik a tőketartozást). A program 2019. július 1-jétől nyílik meg és három évig lehet majd igénybe venni a lehetőséget - jelentette be Novák Katalin családügyi államtitkár az Index.hu beszámolója szerint. A maximális összegnél a futamidő nagyjából 20 év lesz.

Ez azt jelenti, hogy ha valaki a tízmillió forintos maximális hitelt veszi fel, akkor a havi törlesztője nem lesz nagyobb mint havi 50 ezer forint.

Ezt a hitelt már házas nők is igénybe tudják venni, sőt olyanok is, akiknek már van gyermeke, náluk viszont a következő, 2019. július 1-je után született gyermeknél lesz érvényes a törlesztés felfüggesztése.

A családi otthonteremtési kedvezményt (csok) használt lakások vásárlására is igénybe lehet venni - szintén július elsejétől. Így 2 gyermek vállalása esetén 10, három vagy több gyerek után 15 millió forintos hitelt lehet fölvenni. Újdonság, hogy eltörlik a 35 millió forintos felső értékhatárt.

A jelzáloghitelek egy részének átvállalása úgy változik, hogy már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállalnak át - mondta az államtitkár. Ez a lehetőség a kamattámogatott csok-hitelek esetén is érvényes.

A négy- vagy több gyermekes anyák szja-kedvezménye várhatóan 2020-tól indul - azaz aki legalább négy gyermeket fölnevelt, annak a nőnek élete végéig nem kell jövedelemadót fizetnie. Az államtitkár szerint sehol máshol a világon nincs még, de a magyar kormány reméli, mások is átveszik ezt a példát. Az adómentesség mindenkire érvényes lesz, így azokra is, akiknek már van - akár felnőtt - négy gyereke.

A nagyszülői gyed rendszere azt hivatott támogatni, hogy a szülők visszamehessenek dolgozni, ha a nagyszülő aktívan részt szeretne venni a gyereknevelésben. Fontos, hogy a gyed extrát a nagyszülők ne tudják fölvenni - derül ki a politikus szavaiból.

Mivel egyre több bölcsődére van szükség, ezért határozta el a kormány, hogy 2022-re megvalósítja a teljes bölcsődei ellátást. Ehhez 70 ezer bölcsődei férőhelyre lenne szükség - ehhez hiányzik nagyjából 20 ezer gyereknyi (Ehhez képest a KSH csupán 40,6 ezer férőhelyről tud 2018 végén - a szerk.).

A nagycsaládosok autóvásárlási programját azért vezeti be a kormány, mert azt látják, vannak, akik azért nem vállalnak negyedik gyermeket, mert egyszerűen nem férnének be a négy gyerekkel az autóba. Ez a program várhatóan szintén július elsejétől indul. Itt nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek, ahogy az sem, hogy mindenképpen egy kapcsolatból származzon a három gyermek, csak az a megkötés, hogy a család családi pótlék felvételre jogosult legyen legalább három gyermek után. Az autó értékének az 50 százalékáig lehet igénybe venni a támogatást.

És hogy mindez mennyibe kerül? Novák Katalin a költségvetési források biztosítottak - a teljes költség pedig attól függ, hányan veszik igénybe a lehetőségeket - a kabinet azzal számol, hogy 2020-ban mindez 150 milliárd forintba kerül majd a büdzsének.