Csalók miatt riasztást adott ki a NAV

A napokban ismét több bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV), miszerint adathalászok kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat. A csalók nem fáradnak, újra és újra próbálkoznak. Senki ne dőljön be! - írta közleményében a NAV
Domokos Erika, 2019. szeptember 5. csütörtök, 15:38
Fotó: Napi.hu

A NAV informatikai fejlesztései révén már nagyrészt elektronikusan kommunikál ügyfeleivel. Az adathalászok ezt használják ki, és megpróbálnak bizalmas információkat szerezni - hívta fel a figyelmet közleményéven a NAV.

A NAV nevében írt adó-visszatérítés lehetőségére felhívó elektronikus levelek, sms-ek hibás nyelvi fordulatokat, tegező megszólítást, értelmezhetetlen szövegrészleteket tartalmaznak.

A csaló e-mailek és sms-ek általában egy linket is tartalmaznak, ami a gyanútlan ügyfelet egy felugró űrlapra vagy honlapra vezeti. Az űrlapon a csalók általában a bankkártyák hátlapján található háromjegyű számot, az úgynevezett CVV/CVC kódot vagy az ügyfélkapus bejelentkezési adatokat kérik. Ha valaki megadja a bankkártyaadatait, számolnia kell azzal, hogy illetéktelenek pénzt emelhetnek le számlájáról.

Az ügyfélkapus adatokat mindenki csak a megfelelő oldalon (nav.gov.hu, magyarorszag.hu) adja meg, ugyanis a csalók sokszor olyan oldalakat szerkesztenek, amelyek arculati elemeiben is rendkívül jól utánozzák a valós bejelentkezési felületeket, azonban a webcím ebben az esetben árulkodó lehet. A NAV soha, semmilyen körülmények között nem kér bankkártyaadatokat! - hangsúlyozza az adóhivatal.

A NAV értesítési gyakorlata merőben eltér a megtévesztő módszertől, a hivatal ugyanis Ügyfélkapun keresztül, illetve postán, adószámla-kivonaton értesíti az ügyfeleket a túlfizetésként megjelenő tételekről, és hivatalos honlapja a nav.gov.hu címen található.

A túlfizetést csak a 1917-es nyomtatvánnyal lehet visszaigényelni, "linkre kattintással" nem.

A gyanús üzenetekkel kapcsolatos további információkat a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat Nemzeti Kibervédelmi Intézetének (NBSZ NKI) honlapján olvashat - közölte a NAV.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Mekelekke, 2019.09.06 11:34

Komolyabb matematikai műveletek ismertetére az emberek 99 százalékának soha az életben em lesz szüksége.
Csalási kísérletek, csalók felismerésére az emberek 99 százalékának egész biztosan szüksége lesz élet során.
Lehet tippelni, hogy ezen kettő közül melyik része a nemzeti alaptantervnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html