A kormány módosított a babaváró támogatáson

A megemelt összegű jelzáloghitel-elengedés és a babaváró támogatás csak a 2019. július elseje után születendő gyermekek után vehető majd igénybe - hívta fel a figyelmet Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) család- és ifjúságügyért felelős államtitkára az MTI-nek nyilatkozva.
Domokos Erika, 2019. május 17. péntek, 18:47
Fotó: Getty Images

Július elsején lép hatályba a hétpontos családvédelmi akcióterv négy eleme: a babaváró támogatás, a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok) kapcsolódó kedvezményes hitel a használt ingatlanok vásárlásához, a jelzáloghitelek egy részének elengedése, valamint a nagycsaládosok autóvásárlási támogatása.

A jelzáloghitel egy részének elengedéséről szóló, július elsejével hatályba lépő jogszabályt a mai napon egyértelműsítették - közölte Novák Katalin. A megemelt, 4 millió forintos támogatást a 2019. július 1. után született, a családba harmadikként érkező gyermekek után lehet majd igénybe venni.

Július 1. után új elem, hogy a második gyermek érkezésekor 1 millió forintot írnak jóvá a fennálló ingatlanfedezetű jelzáloghitelekből. Az igényeket a várandósság 12. hetétől lehet benyújtani.

A július elsejét megelőzően megszületett gyermekek esetén csak a harmadik gyermek után lehetett igényelni 1 millió forint jóváírását - tette hozzá az államtitkár. Az erről szóló kormányrendelet a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg.

A jogszabály korábbi tervezetében az állt, hogy a harmadik vagy a következő, 2017. december 31-ét követően született gyermek után biztosítottak volna 4 millió forintot a jelzáloghitel mérséklésére, akiknek a szülei 2019. július 1-től nyújtják be az igényüket. Akik viszont hamarabb, tehát például tavaly nyáron kérték ezt a támogatást, csak a még hatályos jogszabályok szerinti 1 millió forintot igényelhetik - hívta fel korábban a figyelmet cikkében az Mfor.hu. Az Emmi tehát úgy módosított a jogszabályon, hogy csak a 2019. július 1. után született harmadik vagy a következő gyerek után lehet igénybe venni a négymilliós állami hiteltörlesztést.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

terabit, 2019.05.17 19:27

Szerintem meg semmit sem szigorítottak, eddig is pont erről volt szó, ja dehát ballibsi bulvárlap...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html