Csúnyán ráfáznak a magyar nyugdíjasok?

Látványos ellentét feszül a magyarok nyugdíjtervei és a tényleges megtakarítások között – derült ki a K&H biztos jövő indexéből. Bár a 30-59 éves magyarok több mint fele úgy látja, hogy még a harmincas évek előtt meg kellene kezdeni a spórolást a nyugdíjas évekre, e korosztály 58 százaléka még hozzá sem kezdett.
Domokos László, 2018. február 1. csütörtök, 10:20
Fotó: Shutterstock

Havonta legalább 151 ezer forint kellene ahhoz, hogy egy átlagnyugdíjas kényelmesen meg tudjon élni - derül ki a K&H biztos jövő indexéből. Az országon belül azonban lényegesek az eltérések: a keleti megyékben élők szerint havi 142 ezer forint is elég lenne a gondtalan nyugdíjas évekhez, míg a fővárosban és Pest megyében élők szerint minimum 161 ezer forint kellene ehhez - derül ki a K&H biztos jövő indexének 2017. negyedik negyedéves eredményeiből.

Az átlagnál magasabb nyugdíjra tartanak igényt azok is, akik már rendelkeznek kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítással, ők legalább 163 ezres jövedelmet szeretnének havonta.

Az idős korukat kevesen látják pozitívan: a 30-59 éves lakosság mindössze 4 százaléka gondolja csak úgy, hogy jobban él majd, mint most. Nagyobb részt azonban (73 százalék) rosszabb vagy sokkal rosszabb életszínvonalra számítanak. Így nem meglepő, hogy a többség (54 százalék) véleménye alapján már a harmincas évek előtt el kellene kezdeni takarékoskodni.

A 30 év feletti lakosság 85 százalékának saját bevallása szerint maximum 1 évre elegendő tartaléka van, 57 százalékuk pedig 3 hónapot sem tudna jövedelem nélkül átvészelni - mondta Kuruc Péter, a K&H Biztosító életbiztosítás és saját értékesítési csatornák divíziójának vezetője. Ráadásul a legfeljebb egy hónap választ 36 százalék adta. A másik véglet, miszerint több mit két évre elég a megtakarítása, csupán a lakosság 6 százalékára jellemző.

Nyugdíjigények megoszlása
Havi nyugdíjSzázalék
100 ezer alatt Ft9
100-124 ezer Ft26
125-149 ezer Ft7
150-174 ezer Ft30
175-199 ezer Ft5
200-249 ezer Ft16
250 ezer felett7
Összesen100
Forrás: K&H Biztosító

Azonban komoly ellentmondás feszül a tervek és a tényleges lépések között. A megkérdezettek mindössze 24 százalékának van kifejezetten nyugdíjcélú megtakarítása, és közülük is minden harmadik megtakarítónak kevesebb, mint 500 ezer forintja van idős korára. A harmincasok 58 százaléka még el sem kezdett takarékoskodni, a negyvenes éveiket taposóknál 42 százalék szintén nem tett még félre idős korára, míg az ötvenesek 38 százalékának nincs nyugdíjcélra spórolt pénze.

A nyugdíjjal kapcsolatos attitűdöt jól jelzi, hogy a mai harmincasok 43 százaléka nem gondolja azt, hogy megéri majd a nyugdíjas kort, 38 százalék azzal hárítja a kérdést, hogy túl fiatal még a nyugdíjával foglalkozna, míg 22 százalékuk a saját vállalkozásának sikerében bízik és majd abból akar megélni öreg korában is.

A megtakarítási célok között az utóbbi egy évben érdemben nőttek a lakásfelújítás, a gyerek taníttatása, valamint a nyaralás-utazás megnevezése.

Egyre többen számítanak a nyugdíjbiztosításokra

Bár arányuk csökkent 2016 óta, a megkérdezettek 40 százaléka még mindig úgy gondolja, hogy az állami nyugdíjon kívül nem számíthat majd semmilyen más megélhetési forrásra nyugdíjas korában. Bizonyos takarékoskodási formák népszerűsége azonban jelentősen nőtt.

Az önkéntes nyugdíjpénztárra 31 százalék, a nyugdíjbiztosításokra pedig a 2015-ös és 2016-os 10, illetve 14 százalékhoz képest már 17 százalék tervez támaszkodni nyugdíjas korában.

A nyugdíjbiztosítás egyre népszerűbb termék: 2017 november végén a K&H-nál vezetett közel 8400 nyugdíjbiztosításban több mint 3 milliárd forintnyi megtakarítást tartottak nyilván, ami 70 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet - fogalmazott Kuruc Péter. A K&H rendszeres díjas nyugdíj-biztosítási konstrukciója esetén havonta átlagosan bő 12 ezer forintot fizetnek az ügyfelek.

A kutatás szerint a vállalható nyugdíjhoz havonta átlagosan 23 ezer forint megtakarítását tartanák szükségesnek a magyarok. Egy nyugdíj-biztosítási konstrukció esetében ebből az összegből 25 év alatt - az adójóváírást is figyelembe véve - a hozamoktól függően nagyságrendileg 12 millió forintnyi tőke is felhalmozható.

Fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.02.15 23:43

@Juzek: Én tartalak ki az adómból, ingyenélő hülyenyugger, te meg "cserébe" kormányt választasz nekem. Még van pofád itt szövegelni??
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2018.02.02 16:02

@tarosPifta:
csak szolok, hogy nem annyi lesz a nyugdijad, mint amibol meg tudsz elni. a ratko unokak nyugdija valahol a mostani beleponyugdijnak fele es harmada kozott lesz. aki nem pakolja felre a fent emlitett 10-12 milliot, az konkretan ehezni fog. megjegyzem meg is erdemli...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

antitroll, 2018.02.02 12:42

@tarosPifta:
Nem az a baj, hogy ezt a cikket biztosítók szponzorálják, hanem hogy a kormánynak kellene, mondjuk értelmetlen nemzeti konzultációk helyett... Mert alap mondanivalójában igaz, az öngondoskodás rettenetesen fontos (lenne) a jövő nyugdíjasainak.
Igaz, a biztosítóknak üzlet, ha nyugdíjbiztosításod van.
De az is igaz, hogy ennek a kormánynak valamiért NEM üzlet ha nyugdíjbiztosításod van. Helyette azt kommunikálja, hogy itt minden rendben van...
Az a faramuci, hogy a biztosító a saját zsebét nézi, mert nyereségérdekelt vállalkozás. A kormány meg -legalábbis elvben- rendeltetése szerint az állampolgárok, adófizetők érdekeit. Akkor melyik a nagyobb gazember?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

hedviga, 2018.02.02 11:02

Mindenkinek osztalékban kell kifizetni a nyugdíját, mint a Mészáros Lőrincnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Juzek, 2018.02.02 10:53

@Bahnsteig_Eins: Maradj te is és a hozzád hasonlóak a budos francba ahol vagy. Talán a nap keltett ki és amíg fel cseperedtéli valamelyik kutya almából jöttél elő hirtelen. Egy pár forintot érzel a zsebedben, már nem bírni veled. Amikor a szart mosták alólad, a nyugger gyárakban robotolt azért, hogy a pofádról a taknyot letörölve zabálni való tegyen bele. Kár volt apádnak a gatyát letolni érted és a hozzád hasonló gondolkodásúakért. Az ilyeneket nem anya szülte az biztos!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html