EP-választás: Ki futhat be vasárnap?

A Fidesz 14, az MSZP-Párbeszéd, a Jobbik és a DK 2-2, míg a Momentum egy mandátumra számíthat, míg az LMP és a többi párt nem kerülne be az Európai Parlamentbe (EP) - - derül ki a Publicus, a Népszava megbízásából készült kutatásából.
Domokos László, 2019. május 24. péntek, 10:03
Fotó: Getty Images

A május 26-i EP választáson a megkérdezettek 46 százaléka ígéri biztosra a részvételét. Ez a potenciális maximális részvételi arány, ami várhatóan ennél 6-10 százalékponttal kevesebb, 36-40 százalékos lesz - véli a Publicus.

A Fidesz-KDNP támogatottsága a múlt hónaphoz képest egy százalékpontot csökkent, így 29 százalék, a biztos szavazó pártválasztók körében változatlan, 52 százalék. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága minimálisan nőtt.

Az MSZP-Párbeszéd támogatottsága egy százalékpontot csökkent, 10 százalék az összes megkérdezett körében, és három százalékpontot a biztos szavazó pártválasztók esetén, ami így 13 százalék. A közös lista szavazóinak részvételi hajlandósága 10 százalékpontot csökkent.

A Jobbik EP-támogatottsága a múlt hónap után újabb egy százalékpontot csökkent, így 10 százalék, míg a biztos szavazók pártválasztókat vizsgálva 2 százalékpontos a csökkenés, 13 százalék. A párt szavazók részvételi hajlandóság némileg csökkent.

Az LMP helyzet változatlan, 2 százalék az összes megkérdezett, és 4 a biztos szavazók pártválasztók körében.

A Demokratikus Koalíció (DK) híveinek száma a múlt hónapi növekedés után két százalékpontot nőtt, 7 százalék, és 11 a biztos szavazók pártválasztók esetén. A párt szavazóinak részvételi hajlandósága nőtt, és a legmagasabb az összes vizsgált párt körében.

A Momentum esetében nincs változás, 4 illetve 6 százalék a támogatói arány az összes megkérdezett, valamint a biztos szavazó-pártválasztó körben.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2019.05.24 10:49

Ahogy Korda György mondá, Klárika drága!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html