Ez fáj igazán a kormánynak és Parragh Lászlónak

A második Orbán-kormány számára a szakképzés jelenti a magyar oktatási rendszer megújításának alapját, de egy friss kormányzati jelentés arról árulkodik, hogy az intézkedések ellenére egyre rosszabb eredményeket produkál a középfokú képzési szint. A gimnáziumok népszerűsége töretlen, sőt, mind többen csak ezekbe az iskolákba kerülve látják biztosítottnak a jövőjüket - áll az mfor.hu összegzésében.
K. Kiss Gergely, 2017. június 28. szerda, 11:33
Fotó: Napi.hu

A portál birtokába jutott tanulmány szerint a szakképzés bázisát jelentő iskolákba egyre kevesebben jelentkeznek, gyorsul a lemorzsolódás. S ezzel még nincs vége a csapásoknak, mert az oktatói gárda is rohamosan öregszik. A számok alapján a későbbi szakmai munkát veszélyeztető mértékben csökkent az elmúlt években a középkorú és annál fiatalabb korosztályok aránya a pedagógusi karon belül.

A 2017 júniusi keltezésű dokumentumot a Nemzetgazdasági Minisztérium állította össze. A tájékoztató nem nyilvános besorolást kapott, a fejléc szerint a kormány nem is tárgyalta, de az mfor.hu tudomása szerint időközben a miniszterek elé került.

Fontosabb megállapítások

A középfokú oktatásban részt vevő tanulók létszáma folyamatosan csökken a nappali rendszerű képzésben, az elmúlt 5 év alatt közel 120 ezerrel apadt az iskolapadban ülők száma.
Míg a szakközépiskolák (korábban szakiskolák) legnagyobb gondja az, hogy kevesen jelentkeznek a képzéseikre, addig a szakgimnáziumokban (korábban szakközépiskolák) a sikeresen vizsgázók számának visszaesése jelent problémát. A hiány-szakképesítési rendszerben nem mutatkozik az ösztöndíjak kedvező hatása, ettől nem lesz több tanuló a kiemelten kezelt szakmák esetében.

Míg a szakképzésben részt vevők száma 2002 és 2012 között még lassan,de az utóbbi négy évben már jelentősen csökkent, a gimnáziumi tanulók száma jóval kisebb mértékben apadt.

A középfokú oktatásban tapasztalt nagyarányú létszámcsökkenés tehát kevésbé érintette a gimnáziumokat, ahol a most véget ért tanévben 828 fővel még növelni is tudták a beiskolázottak számát.

Mindez azt eredményezte, hogy míg 2012/2013-ig a gimnáziumok nagyjából egyenletes, 34-35 százalékos beiskolázási arányt produkáltak, ma már 41,8 százalékot tesznek ki az ide jelentkezők. Az előző tanévhez képest viszont nagy volt a visszaesés a szakgimnáziumoknál, az ott nappali rendszerben tanulók száma 8,2 százalékkal csökkent egy év alatt. A szakközépiskolákban 2,8 százalékkal kevesebb tanulót tartottak nyilván.

Az egész jelentés talán legmellbevágóbb állítása szerint legutóbb 11 éve volt annyira magas a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon, mint 2016-ban. A beiskolázás problémái mellett tehát az is kihívást jelent, hogy megtartsák a tanulókat a képzés ideje alatt. Félő, hogy nem tudjuk teljesíteni az Európa 2020 stratégiában megfogalmazott célkitűzést, miközben az EU egésze hatalmas előrelépést ért el az elmúlt években.

Vészesen fogy a negyven évesnél fiatalabb pedagógusi kar, egyre kevesebben maradnak a pályán. Az elmúlt öt évben a 60-64 évesek korcsoportjába tartozó pedagógusok létszáma több, mint a duplájára nőtt.

Néhány hete Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke elégedetlenségét fejezte ki a gimnáziumok működtetésével kapcsolatban, szerinte sok polgármester a helyi népharagtól tartva nem hajlandó bezárni ezeket az iskolákat (miközben azok már több éve állami fenntartásúak). Mivel azokban a hetekben az oktatás nem került elő forró témaként a közéleti vitákban, a kamarai elnök mondandójának időzítése meglepő volt.

Nekimennek a gimnáziumoknak?

A portál szerint a cikkben tárgyalt kormányzati jelentésnek köze lehetett ahhoz, hogy Parragh a újranyitotta a vitát. Ő elsősorban a gimnáziumok számát szeretné ritkítani. A kormányzati dokumentum erre közvetlenül ugyan nem tesz javaslatot, de azt ki lehet olvasni belőle, hogy a jövőben e téren változásra lehet számítani. A szabályozás segítségével igyekszik majd a kormány a kívánatosnak tartott középfokú képzési irányokba terelni a fiatalokat - állapítják meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rigolya, 2017.06.30 13:20

http://index.hu/belfold/2017/06/30/hiaba_csusztak_at_az_erettsegin_az_egyetem_felejtos_lehet_a_szakgimnazistaknak/

"nem átcsúszni volt nehéz az érettségin, hanem olyan eredményt elérni, amellyel be tudnának jutni a felsőoktatásba. Aki lelkiismeretesen tanult kilencediktől, és olyan feladatokkal szembesült, amelyekre nem számított, nem tudta elérni a népszerű szakokra való bejutáshoz szükséges pontszámot"
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.06.29 20:22

@pastorius: én az első végzettségemet abban szereztem még, de ez a lezárás nettó hülyeség. Szakirányú felsőfokú továbbtanulásban akkor is előnyt jelentett a megszerzett tudás, meg most is a sima gimnazistákkal szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

terabit, 2017.06.29 20:20

@rigolya:
"rizsa kipipálva megint."

Még mindig a rizsa, rizsa, rizsa... :D :D :D
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2017.06.29 20:11

@terabit: De édes...

Autószerelő technikus képzés: 4+2+1 év.

De mindegy is, hisz ilyen ugye nincs ön szerint.

trollocska, böfög még?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pastorius, 2017.06.29 14:58

nem tudom nem leírni újra, hogy az eredeti szakközépiskola valahogy (még a cuciban vezették be) a világ egyik legjobban sikerült oktatási rendszere volt..ez véletlen lehetett...de így lett..
bűn volt hozzányúlni
jó volt
mert érettségit adott
szakmai továbbtanulásban előnyt jelentett, biztos alapot adott
de ha vki meggondolta magát, simán mehetett akárminek
most, az új akármivel bizonyos utakat lezártak, a lehetőségeket szűkítették..
hogy ez kinek jó..azt nemtom, hogy a diákoknak nem, azt viszont igen...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html