Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az MNB monetáris tanácsa (MT) 2018. május 22-i ülésén változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat mértékét - adta hírül a testület.

A lépés megfelelt a piaci várakozásoknak.

Így a három hónapos MNB-betét kamat továbbra is 0,90 százalék, az egynapos jegybanki betétre fizetett kamat mínusz 0,15 százalék, az egynapos fedezett hitelre fizetett kamat 0,90 százalék, míg az egyhetes fedezett hitelre fizetett kamat 0,90 százalék.

A következő időszakban, ha tartóssá válik a kockázatkerülés a nemzetközi piacokon, akkor a jelenleginél szigorúbb irányba tehet lépéseket a jegybank - kommentálta a bejelentést Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője. Véleménye szerint a forint gyengülése nem meglepő, mert a nemzetközi piacokon a dollár erősödött, részben az amerikai kamatemelési várakozások miatt. Az argentin és török gazdaság problémái miatt pedig felerősödtek a félelmek a piacokon, ezért a feltörekvő piaci devizák, köztük a forint piacán is az eladók kerültek többségbe. A kockázatkerülés a magyar állampapír-piaci hozamokon is látszik: a kötvények másodpiaci hozama május eleje óta 50-60 bázisponttal nőtt. Ez pedig jelentős emelkedésnek tekinthető a korábbi stabil hozamszintekhez képest.

A szakember szerint korai lenne arra számítani, hogy komolyabb forintgyengülés jön a következő időszakban. Egyelőre kérdés, hogy a nemzetközi piacokon átmeneti vagy tartós kockázatkerülésről van-e szó. Németh szerint fontos kérdés, hogy a keddi kamatdöntéshez fűzött kommentárban a magyar jegybankárok milyen utalást tesznek a jövőbeni monetáris lépésekre.