Figyelmeztetést adott ki a Balatoni Vízirendészet - keményen büntetnek

Az elmúlt napok hideg időjárása ellenére sem ajánlott már a Balaton jegére lépni - írja a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság.
Szász Péter, 2018. március 5. hétfő, 12:12
Fotó: MTI Fotó

Az állóvizek jege akkor tekinthető kellő szilárdságúnak, ha vastagsága eléri, vagy meghaladja a 10 centimétert. A Balaton jege már nem biztonságos és a melegedés hatására egyre veszélyesebb lesz rálépni - olvasható a Police.hu-n.

Nagyobb felületen különös veszélyeket rejthet a friss havazás, mert a jég tényleges állapotát nem lehet időben felismerni.

A jeges vízből mentett embert azonnal meg kell szabadítani ruházatától és dörzsöléssel kell beindítani a vérkeringését. Természetesen azonnal orvost  kell hívni.

A jégen tartózkodás szabályait, a jégbeszakadások miatt bekövetkezett balesetek megelőzése érdekében a rendőrök fokozottan ellenőrzik.

A szabályok megszegése miatt a rendőr, a közterület-felügyelő, a halászati őr és a hivatásos katasztrófavédelmi szerv erre felhatalmazott ügyintézője figyelmeztetést alkalmazhat, 5.000-50.000 forintig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki, vagy szabálysértési eljárást indíthat, melyben akár 150.000 forintig terjedő pénzbírságot is kiszabhatnak.

A kép forrása: MTI Fotó/Varga György

HOZZÁSZÓLÁSOK