A kormány a határon belül nemcsak a profi futballisták, de az utánpótlás irányába is rengeteg közpénzt irányított - tao-támogatások formájában -, például a leghíresebb, felcsúti fociakadémiára több mint húszmilliárd forintot költöttek az elmúlt években. A futballmánia nem állt meg a határoknál, néhány éve a szomszédos országok magyarlakta területein is építkezések kezdődtek - írja cikkében az Átlátszó.

Eddig keveset lehetett tudni arról, hogy a külhoni magyar sportklubok pontosan mire kaptak pénzt, az oknyomozó portál kikérte és most nyilvánosságra hozta a szerződéseket. Cikksorozatuk első részében a Szlovákiában, Romániában és Szerbiában működő fociakadémiákról írnak (és magyar oligarchaszálra is bukkannak).

Összesítésük szerint az elmúlt években a Felvidékre (dunaszerdahelyi fociakadémia, révkomáromi stadionfelújítás és fociakadémia), Erdélybe (csíkszeredai fociakadémia, sepsiszentgyörgyi fociakadémia és stadion) és a Vajdaságba (topolyai fociakadémia) eddig 16 milliárd forint állami támogatás áramlott Magyarországról a Magyar Labdarúgó Szövetségen és a Bethlen Gábor Alapon keresztül. Ebből négy stadion, több mint tizenöt focipálya és további négy épület készült, illetve készül el, vagy legalábbis a dokumentumok szerint a magyar állami támogatásokat ezekre a célokra nyújtották.