Fontos változások jönnek az adózásban - mit vihet a behajtó?

Igyekszik megszüntetni az időhúzásra használt adószabályozási kiskapukat az adóvégrehajtásról szóló törvényjavaslat, amely már a parlament előtt van.
Komócsin Sándor, 2017. október 26. csütörtök, 08:54
Fotó: Shutterstock

Az adóvégrehajtás új szabályozásának egyik legfontosabb változása, hogy az adóvégrehajtás elleni kifogást nyolc nap helyett 15 napig lehet majd benyújtani - írja a Világgazdaság az adóvégrehajtásról szóló, a parlament előtt levő törvényjavaslatot ismertetve. További fontos újdonság, hogy nem lehet üres lapot beterjeszteni a hatósághoz, hanem komoly indoklással kell előállni, azaz nem lehet időhúzásra használni a kifogást.

Fizetési könnyítést csak a fizetési határidő után nyolc napig lehet úgy kérni, hogy az megakassza a végrehajtást - ez esetben így próbálják bezárni az időhúzásra kihasználható kiskaput.

Az ingatlanok végrehajtása a legvégső eszköz lesz. Ugyanakkor csökken a határ: egymillió helyett félmillió forint tartozás lesz az a határ, amely alatt nem rendelhető el az ingatlanértékesítés. Megkönnyítik a romlandó áru eladását, így egyrészt nem vész kárba a termék, másrészt a bevétel felhasználható a tartozás törlesztésére.

(A nyitókép forrása: Shutterstock.com)

HOZZÁSZÓLÁSOK