Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A paksi atomerőmű bővítésében részt vevő szakemberek köreiben is egyre gyakrabban merül fel a tervezett paksi blokkok tényleges átadási időpontjaként 2032 - írja a Népszava. A jelenleg hivatalosnak számító határidő 2026-2027.

Négy éve, a paksi bővítésről szóló magyar-orosz államközi szerződés aláírásának napjaiban a kormány az első blokk esetében még 2023-as átadást helyezett kilátásba. A megállapodásról szóló törvény ugyanakkor nem tartalmaz konkrét időpontot. Egy EU-s dokumentum szerint a két fél 2024-2026-os átadásban állapodott meg. Később Brüsszelre mutogatva 22 hónapos határidő-módosulást emlegettek - ekkortól beszélnek a 2026-2027-es átadásról.

A napilap forrásai szerint az orosz kivitelezési tervek tartalma, formája és minősége nem elégíti ki az EU-s előírásokat, sokat visszaadtak átdolgozásra. Nyomasztó a szakemberhiány. A legutóbbi Orbán-Putyin-találkozó központi témája a Paks 2-es csúszás okozta feszültségek tisztázása volt. A 22 hónapos késést mindkét fél megdöbbenéssel nyugtázta.

Mese habbal

Az az állítás, hogy a problémákat az Oroszország számára ismeretlen uniós bürokrácia jelentené, csak kormányzati kommunikációs újítás. A Roszatomnak például az évtizedek óta zajló finnországi atomerőmű-fejlesztések kapcsán ismernie kell az uniós engedélyezési rendet.

Összességében a magyar szakemberek 22 hónap helyett ma már inkább 30 hónapos csúszást emlegetnek. Vagyis az átadás szerintük legkorábban 2027-2028-ra várható és belátható közelségbe került a 2032-es átadási időpont is.

A gond az, hogy akkortól kell évente leállítani a jelenlegi négy paksi atomblokkot, így ha az új blokkokból az elsőt még 2032-ben sem sikerülne kereskedelmi üzembe állítani, az a független szakértők egy része szerint veszélyeztetné a biztonságos energiaellátást. A kormány ezt jelenleg magabiztosan kizárja.